1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. “SCRIPTA MANENT V” – ETDMis avatakse rahvusvaheline köitekunstnike näitus
“SCRIPTA MANENT V” – ETDMis avatakse rahvusvaheline köitekunstnike näitus

“SCRIPTA MANENT V” – ETDMis avatakse rahvusvaheline köitekunstnike näitus

Kunstnik: Rutt Maantoa
Kunstnik: Rutt Maantoa

Alates 13. veebruarist on Eesti Tarbekunsti- ja disainimuuseumis avatud rahvusvaheline köitekunstnike näitus “Scripta manent V”. Näituse avamisele eelneb rahvusvaheline konverents Eesti Rahvusraamatukogu suures saalis, kus arutatakse köitekunsti ja raamatu oleviku ja tuleviku teemadel. Näituse ja konverentsi korraldajaks on Eesti Köitekunstnike Ühendus.

„Scripta manent“ (lad kirjutatu jääb) toimub Tallinnas iga viie aasta järel. Väljapanek püüab näitusekülastajates äratada mõtteid ja tundeid köitekunsti tagasihoidliku rolli üle muutuvas maailmas ning tõestab selle kunstiliigi arengupotentsiaali ja elu rikastavat kultuurilist väärtust. Alates esimesest näitusest, mis toimus 1995. aastal ja sellele järgnevatel näitustel, on huvikeskmes olnud eesti kultuuri paremiku tutvustamine. Köidetavateks tekstikogumikeks on olnud luuletajate Doris Kareva ja Jaan Kaplinski luule, helilooja Veljo Tormise muusikaloengute materjal ning eesti laste poolt kirjutatud jutud.

Kunstnik: Leelo Leesi
Kunstnik: Leelo Leesi

Seekord on 115 kunstnikku 19 riigist köitnud luulekogumikku “Nimed, sõnad, nõiamärgid”, mille autoriteks on kaheksa noort eesti luuletajat. Kogumiku on koostanud Jürgen Rooste koostöös Eesti Kirjanduse Teabekeskusega.

Rahvusvaheline žürii valis välja kolm võrdset kõrge kunstimeisterlikkuse ja novaatorliku idee poolest säravat köidet, mille autorid pälvisid näituse peaauhinnad – Kuldraamatud. Lisaks anti välja parima tudengi köite auhind.

12. veebruari hommikul kell 10 algaval konverentsil esitavad oma mõtteid luuletaja ja disainer Asko Künnap, semiootik ja mõtleja Valdur Mikita, kirjandusteadlane Maire Liivamets, köitekunstnikud Sirje Kriisa Eestist, Jacky Vignon Prantsusmaalt, Jeff Clements Suurbritanniast jt. Konverents on tasuta ja oodatud on kõik raamatu- ja köitehuvilised, kunsti- ja kirjandusesõbrad. Täpsema info leiad SIIT!

Näituse kohta on trükitud värviline kataloog.

  • Luulekogumik: “Nimed, sõnad, nõiamärgid” 4x(4+4)x4 = noor Eesti luule
    Autorid: Maria Lee, Birk Rohelend, Asko Künnap, Igor Koltjuh, Maarja Kangro, Veronika Kivisilla, Jürgen Rooste, Kaur Riismaa
  • Näituse korraldustoimkond: Sirje Kriisa, Rene Haljasmäe, Lennart Mänd, Tulvi-Hanneli Turo, Krete Pajo, Riina Kermik
  • Näituse žürii: Lennart Mänd, Maila Käos, Asko Künnap, Kai Lobjakas, Ilvi Liive, Peter Jones, Jan-Peter Zimmerlich
  • Näituse kujundaja: Lennart Mänd, Valge Kuup
  • Kataloogi kujundaja: Tiia Eikholm
  • Kuldraamatute autorid: Ivo Lill, Kuldar Hütt
Head Uudised GoodNews