1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sel nädalal võtab hoogu rahvuste päeva tähistamine
Sel nädalal võtab hoogu rahvuste päeva tähistamine

Sel nädalal võtab hoogu rahvuste päeva tähistamine

Kultuuririkkuse aasta kutsub osa saama 14.-30. septembril toimuvatest sündmustest, millega tänavu tähistame Eestimaa rahvuste päeva. 24. septembril peetav tähtpäev on pühendatud eesti ja teiste Eestis elavate rahvuste kogukondadele.

Eestimaa rahvuste päeva algatas 2005. aastal Eestimaa Rahvuste Ühendus eesmärgiga tuua kokku eesti ja teiste Eestis elavate rahvuste kogukonnad. Sellest ajast on Eesti eri paigus rahvuste päeva tähistatud mitmesuguste sündmustega.

Tartu laulupidu 2019. Foto: Maris Savik

„Rahvuste päeva tähistamine annab meie erinevate rahvuste esindajatele võimaluse ennast Eestile rohkem avada. Seeläbi saame kõik märgata ja väärtustada, kui erinevad ja samas sarnased me oleme,” lausus Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Dmitri Moskovtsev. „Tänavune kultuuririkkuse aasta loob võimaluse tähistada rahvuste päeva varasemast suuremalt – igas maakonnas ja kaasates veelgi rohkem kogukondi,” lisas ta.

Rahvuste päeva tähistamine annab meie erinevate rahvuste esindajatele võimaluse ennast Eestile rohkem avada. Seeläbi saame kõik märgata ja väärtustada, kui erinevad ja samas sarnased me oleme.

Rikkalik sündmuste programm rahvuste päeva tähistamiseks mitme nädala vältel valmis koostöös Eestimaa Rahvuste Ühenduse, Eesti Rahvakultuuri Keskuse, Eesti Kultuuriseltside Ühenduse, Tallinna Kultuuri- ja Spordiameti, Ida-Virumaa Integratsioonikeskuse ning erinevate rahvuste kultuuriseltsidega.

Foto: Freepik

„Saame üheskoos nii häid tavasi jätkata kui ka uusi traditsioone algatada. Viimaste seas on väärikas võimalus tähtpäeva nii Eestimaal kui ka kaugemal tähistada – rahvuste päeval ehk teisipäeval, 24. septembril saame kõik heisata Eesti lipu ja kanda rahvariideid või täiendada riietust rahvuslike elementidega,” kinnitas Eestimaa Rahvuste Ühenduse president Natalia Ermakov.

Rahvuste päeva sündmused annavad igas vanuses huvilistele võimaluse kogeda erinevate rahvuskultuuride toitu, tantsu, keelt, muusikat, kunsti ja palju muud. Üritused toimuvad Eestimaa eri paigus – kultuurikeskustest raamatukogudeni, rahvamajadest külaplatsideni, botaanikaaiast koduõueni ning need on valdavalt tasuta.

Rahvuste päeva sündmused annavad igas vanuses huvilistele võimaluse kogeda erinevate rahvuskultuuride toitu, tantsu, keelt, muusikat, kunsti ja palju muud.

Rahvuste päeva programmi leiab kultuuririkkuse aasta veebilehelt.

Oluline:

  • Kultuuririkkuse aasta on teema-aasta, mis toimub tänavu Kultuuriministeeriumi ja Integratsiooni Sihtasutuse eestvedamisel eesmärgiga tähistada eesti ning teiste Eestis elavate rahvaste kultuuride mitmekesisust.
  • Eestimaa Rahvuste Ühendus jätkab 24. septembril 1988 kogunenud ja Eesti iseseisvuse taastamist toetanud I Eestimaa Rahvuste
  • Foorumi tööd. Ühenduse ettepanekul kuulutas 24. septembri rahvuste päevaks tolleaegne rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo.
Head Uudised GoodNews