1. Avaleht
  2. Politsei
  3. SELGUS PÄRNU AASTA TEGU I Linnapea: lahendus on varasemaga võrreldes nagu öö ja päev
SELGUS PÄRNU AASTA TEGU I Linnapea: lahendus on varasemaga võrreldes nagu öö ja päev

SELGUS PÄRNU AASTA TEGU I Linnapea: lahendus on varasemaga võrreldes nagu öö ja päev

Pärnu aasta teoks valiti sisejulgeolekuhoone valmimine.

Tammsaare puiestee ja Riia maantee ristmikul tänavu valmis saanud Pärnu siseturvalisuse ühishoone on koduks kuuele ametiasutusele: seal asuvad Lääne päästekeskus, häirekeskuse Pärnu keskus, kaitsepolitsei, siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT), Lääne prefektuur ja Pärnu politseijaoskond ning sotsiaalkindlustusameti ohvriabi.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius meenutas, et uue politseimaja ehitamisest on Pärnus räägitud juba 1990. aastate keskpaigast alates ja politseinikud on uue hoone ootuses elanud ligi veerand sajandit. „Nii endist Pika tänava politseimaja kui ka uut Tammsaare puiestee maja tihti külastava inimesena võin väita, et uue maja töötingimused ja kogu sealne lahendus on varasemaga võrreldes nagu öö ja päev: Pika tänava endine miilitsamaja oli juba moraalselt vananenud ja füüsiliselt väsinud ning arestimaja ja töötajate töötingimused ei vastanud enam ammu tänapäeva nõuetele,” ütles ta.

“Sisejulgeolekumajaks ristitud uus hoone on väga modernne, keerukate tehniliste lahendustega ja turvatsoonideks jaotatud hoone, mis vastab kõigile kaasaja – sarnaste funktsioonidega hoonete – nõuetele. Lisaks on ühe katuse alla koondatud erinevad ühiskonna sisejulgeolekut tagavad ametid: päästeamet, politseiamet, häirekeskus, SMIT jne. Ruumi on erineva pääste-ja politseitehnika hoiustamiseks, probleemiks on vaid kujunenud maja ümbruses töötajate autode parkimine, mis loodetavasti järgmisel aastal saab lahenduse eraldi parkla rajamisega töötajate autode,“ ütles linnapea.

Eesti suurima sisejulgeolekumaja arhitektid on Martin Aunin, Annika Aasmaa ja Marti Kahu ning sisearhitekt Urmo Vaikla. Hoone projekteeris Novarc Group, ehitas Tallinna ehitustrust, omanikujärelevalvet tegi Sweco EST. Kompleksi suletud netopindala on ligi 13 000 ruutmeetrit.

Riigi Kinnisvarale kuuluva Pärnu siseturvalisuse maja ehitamine algas rohkem kui kaks aastat tagasi. Mahukas ehitusprojekt läks riigile maksma üle 25 miljoni euro. Lisaks hoone rajamisele rekonstrueeriti Tammsaare puiestee Riia maantee ristmikust kuni Kooli tänava ristmikuni.

Pärnu Postimehe lugejad valisid aasta teo 15 kandidaadi seast. Rahvahääletusel osales 6318 inimest ja neist 926 pidas lõppeva aasta teoks just uue sisejulgeolekuhoone valmis saamist. Teiseks tuli elevantide tulek Pärnu rannaparki (713 häält) ja kolmandaks vabaajakeskuse OKOK avamine (710 häält).

Mullu hääletasid inimesed Pärnu aasta teoks Raja lasteaia ja uue ujula valmimise. Aasta tegu valivad Pärnu linnavalitsus ja Pärnu Postimees üheskoos alates 2006. aastast.

Head Uudised GoodNews