1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Soome-ugri kultuuripealinn 2023 Kuhmo Kainuu maakonnas avatakse pidulikult
Soome-ugri kultuuripealinn 2023 Kuhmo Kainuu maakonnas avatakse pidulikult

Soome-ugri kultuuripealinn 2023 Kuhmo Kainuu maakonnas avatakse pidulikult

Esimest korda on soome-ugri kultuuripealinn Soomes. Kultuuripealinna aasta avatseremoonia toimub 24. veebruaril. Tuupala kooli vabaõhu-üritusel on kavas hõimurahvaste suusavõistlus, muusikalised etteasted, lumeskulptuuride näitus ja väliskülaliste tervitused. Programm jätkub Kuhmo kunstikeskuses näitustega soome-ugri kultuuridest, muusikalise programmi ja tervitustega. Esinevad Norra saami muusik Torgeir Vassvik oma bändiga ja eesti ning kveeni muusikud.

Kuhmo korraldab selle aasta programmi raames üle 100 ürituse. Kultuuripealinna aasta lipulaevasündmuseks on pärimusmuusika festival Sommelo (26. juuni – 2. juuli). Nädalapikkusel festivalil on esindatud paljud soome-ugri piirkonnad, eriti aga rahvad Põhjamaadest (sh saamid, kveenid, metsasoomlased ja meälased). Loomulikult on programmi kaasatud ka eestlased ja ungarlased.

Teisteks olulisteks sündmusteks on festival “Kuhmo kultuur tähistab talve” ning soome-ugri põliskeelte konverents, seminar “Suure karu jälgedes”, mis on pühendatud karu rollile ja tähendustele soome-ugri kultuurides. 

Rahvusvaheliselt tunnustatud Kuhmo kammermuusika festival on samuti kaasatud 53. Kuhmo kammermuusika festival toimub 9.-22. juulil. Selle aasta teemaks on “Juured ja tiivad”, mis annab festivalile erilise ilme.

  • Eelnevalt on  soome-ugri kultuuripealinna tiitlit kandnud Udmurdi küla Bõgõ (2014), Setomaa küla Obinitsa (2015), Ungari küla Iskaszentgyörgy ja Vezprémi linn (2016) ning Karjala küla Vuokkiniemi (2017), Mari Vabariigis asuv Šorunža (Untšo) küla (2019), Baškiirias asuv Miškino küla (2020) ja Mulgimaal asuv Abja-Paluoja (2021). Soome-ugri kultuuripealinn 2022 oli Baiterek Udmurtias Venemaal.
Head Uudised GoodNews