1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Sündis Eesti esimene tehisaru loodud muusikavideo
Sündis Eesti esimene tehisaru loodud muusikavideo

Sündis Eesti esimene tehisaru loodud muusikavideo

Ulmefilmidest inspireeritud Gatesleeperi “Guardians of Yu” muusikavideo valmis Midjourney ja Pika Labs tehisarusid kasutades. Midjourney abiga genereeritud ligi kuuskümmend visuaali pani kolme sekundi kaupa elama Pika videorakendus.

“Guardians of Yu” on lugu Gatesleeperi värskelt kolmandalt albumilt “Crystal Hearts”, mille andis välja Eesti alternatiivlabel Trash Can Dance 2024. aasta jaanuaris. Album ilmus limiteeritud koguses taaskasutatud kassetil ning digitaalselt.

Gatesleeperi nime taga seisab ja video autor on Martin Rästa, graafiline disainer, interdistsiplinaarne kunstnik ning muusik, kes on pühendanud valdava osa oma loomingust visuaali ja heli sünteesimisele ning integreerimisele erinevates eksperimentaalsetes vormides ja meediumites.

Olulisel kohal tema loomingus on kognitiivsed protsessid ning empiiriline maailmatunnetus, mida saadab huvi tehnoloogia vastu. Ta on saanud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis bakalaureusekraadi meedia- ja reklaamikunsti erialal 2003. aastal ning Eesti Kunstiakadeemias magistrikraadi uusmeedia erialal 2018. aastal. Graafilise disainerina on Martin pälvinud tunnustust raamatukujunduste ning kultruuriplakatite kujunduste eest.

“Tehisaru videovõimekus on hetkel veel üsna tagasihoidlik, täis veidrusi ja kummalisi lohakusi, mis ilmselt arenedes asenduvad oluliselt rohkem viimistletud ning samas maneerlikuma joonega. Just need tehisaru huvitavad “nihked” ja teatav omapärane kohmakus on inspireerivad ning võimendavad Gatesleeperi muusika otsingulist karakterit,” kommenteerib video Martin Rästa.

Kuula “Crystal Hearts” albumit:

Head Uudised GoodNews