1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. SÜNNIPÄEV I Noorte tööleaitamise programm STEP tähistab oma sünnipäeva ja jagab kingitusi
SÜNNIPÄEV I Noorte tööleaitamise programm STEP tähistab oma sünnipäeva ja jagab kingitusi

SÜNNIPÄEV I Noorte tööleaitamise programm STEP tähistab oma sünnipäeva ja jagab kingitusi

STEP on noorte tööturule kaasamise programm, mis tänavu saab 4 aastaseks. Kriisiajal kutsub STEP-i meeskond noori, ettevõtjaid, toetajaid, mentoreid ja kogu ühiskonda üles , et sünnipäeva puhul omavahel jagada praktilisi kingitusi: võimalusi, teadmisi, maksusoodustusi, koolitusi, töökohti jms.

Eriolukorras on suurenenud vajadus küünarnukitunde järele, ning STEP pakub võimaluse saada ja teha teineteisele kingitusi, millest võidame me kõik . Ettevõtjad saavad anda STEP-ile märku oma soovist kinkida noortele võimalus näitamaks oma tugevaid külgi uue töökohal. Noored kingivad tööandjatele vastu oma pühendumuse ja hoolivuse, valmiduse õppida ja enda oskusi näidata. Riik kingib koostöös töötukassaga ettevõttele, kes STEP-noore tööle võtab, soodustusi ja boonuseid. STEP-i meeskond omakorda kingib oma kogemusi ja ekspertteadmisi, et aidata ja toetada kõiki osapooli. Lisaks korraldab STEP tasuta koolitusi nii ettevõtjatele kui ka noori toetavatele nõustajatele.

STEP on suunatud õigusrikkumise taustaga 15-26-aastaste noorte töölemineku toetamisele Tallinnas ja Harjumaal. Praegu on programmi partneriks üle 170 erinevat tööandja, kuid eriolukorras on töökohtade otsimine muutunud palju raskemaks koondamiste ja ettevõtete sulgemise tõttu. STEP kutsub koostööks noori, tööandjaid ja kõiki, kes soovivad kaasa lüüa ja noori aidata.

Programm on noore jaoks vabatahtlik – see tähendab, et sellega liituvad ainult need noored, kes päriselt on otsustanud, et tahavad enda elujärge parandada, kuid neil on raskusi tööle saamisega. STEP-programm on vahelüli – otsides tööandjaid, kes on nõus vastu võtma õigusrikkumise taustaga noori. Enamus STEP-i noorte õigusrikkumised on administratiivsed, ehk kergemat laadi; STEP-programm teeb kindlaks, et noortel pole sõltuvusi ja neil on suur tahe tööle saada.

50% palgakuludest ettevõtjale tagasi

Seoses Eesti Töötukassa ettevõtjate toetamisega, tuletab STEP-programm meelde, et 13-16-aastaste tööle võtmisel saavad ettevõtjad tagasi 30% makstud palgast ja kuni 29-aastaste vähese töökogemusega noorte palkamisel, kes on ka töötukassas arvel, on võimalik esimese aasta jooksul 50% palgast tagasi saada, info leiad SIIT!

„Tihtilugu on õigusrikkumise taustaga noored olnud koolis targad ja suisa viielised õpilased, kes on kas sattunud valesse seltskonda või sootuks armunud mõnda narkodiilerisse. Mõistes, et nad on teinud valesid otsuseid, on juba liiga hilja. See tähendab, et õigusrikkumise tee näib olevat ainus võimalik väljapääs, et edasi elada – raha on ju vaja ja tööandjad kontrollivad tööle kandideerijate tausta. Siinkohal on praegusel ebastabiilsel ajal eriti oluline ulatada neile abikäsi – kinkida pilet uude ellu, ning saada sel moel ka endale samaväärne tasu, millest kõige väärtuslikum on kindlasti rõõm südames ja hinges“, – selgitab STEP-programmi arendusjuht Liis Seeme.

Kuidas programm töötab?

STEP-programm tegutseb Harjumaal (sh Tallinnas) ja on suunatud õigusrikkumise taustaga noortele. Noored, kes ei tööta ega õpi, saavad tuge programmi nõustajatelt ning suunduvad selle tulemusel tööle üle Harjumaa. Selleks, et alustada, on vaja täita ankeet  eesti või vene keeles. Edaspidi võtab noorega ühendust STEP-i nõustaja, kes keskendub noore tugevatele külgedele ja viib noore kokku tööandjaga, lähtudes ettevõtte võimalustest.

Üldinfot STEP-i tasuta koolitustest ettevõtjatele, mentoritele ja nõustajatele saab kodulehelt. Täpsema info saamiseks kirjutage programm@step.ee või helistage telefonil 53 434 741. Juhul, kui noorel ei ole õigusrikkumise tausta, kuid ta vajab abi töö või haridustee leidmisel, siis soovitame pöörduda programmi Hoog Sisse poole.

Noorte tööturule kaasamise programmi STEP on ellu kutsunud Siseministeerium ja seda rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi perioodi 2014−2020 vahenditest. Programmi viib läbi OK Arenduskeskus ja tegevus toimub praegu Harjumaal (sh Tallinnas). STEP-i meeskond ja partnervõrgustik näeb suurt vajadust jätkata programmi tegevust ka pärast projekti lõppu ning pakkuda noortele samasuguseid võimalusi üle kogu Eestimaa .

Head Uudised GoodNews