1. Avaleht
  2. Haridus
  3. TalTech astus jõulise sammu doktoriõppe täiustamise suunas
TalTech astus jõulise sammu doktoriõppe täiustamise suunas

TalTech astus jõulise sammu doktoriõppe täiustamise suunas

Tallinna Tehnikaülikool on teinud doktorantuuri tulemuslikkuse tõstmiseks mitmeid olulisi muudatusi, mille tulemused on kummutanud juba vähemalt kaks müüti.

Esiteks on doktorikraadiga inimesi Eestis väga vaja, seda nii ülikoolides kui ka ettevõtetes. Teisisõnu: tulevik on nende päralt, kes loovad uusi teadmisi ja uusi lahendusi. Teiseks, doktorikraadi omanikud ei ole ülekvalifitseeritud tööjõud. „On küllalt ettevõtteid, kes just doktorikraadiga töötajaid palgates valmistuvad edukaks, praegusest hoopis erinevaks tulevikuks,“ ütles rektor Tiit Land ülikooli cum laude lõpetanud magistrite tänuaktusel. Sama rõhutati ka Eesti doktorikooli kevadisel karjäärikonverentsil.

Tulevik on nende päralt, kes loovad uusi teadmisi ja uusi lahendusi.

Juunis astutud sammuga asus Tallinna Tehnikaülikool kummutama ka kolmandat müüti – et doktoriõppe läbimine on majanduslikult keeruline. Nimelt otsustas TalTech 1. septembrist märgatavalt tõsta kõikide doktorant-nooremteadurite töötasu. Täistööajaga töötavatele doktorant-nooremteaduritele on nüüd tagatud vähemalt 2300-eurone miinimumbrutotöötasu. Aga see võib olla ka suurem.

“Doktorandid on meie akadeemilise järelkasvu alustala,“ rõhutas tehnikaülikooli teadusprorektor Tiit Lukk. „Nende töötasu alammäära tõstmine näitab, et meile läheb korda noorte teadlaste heaolu ja kõrge motivatsioon. “Ühelt poolt loob TalTechi otsus soodsamad tingimused noorte teadlaste arenguks ja teadustööks, teisalt suurendab doktoriõppe atraktiivsust võrreldes teiste karjäärivalikutega.

Doktorantide töötasu alammäära tõstmine näitab, et meile läheb korda noorte teadlaste heaolu ja kõrge motivatsioon.

„Doktorantuur annab selle läbijale tulevikus võimaluse teha mõtestatud ja seejuures hästi tasustatud tööd ning valida karjääriks väga erinevaid teid,“ tõdes Tallinna Tehnikaülikooli teadusosakonna juhataja Mihkel Läänelaid. „Akadeemilist karjääri saab jätkata teaduri või õppejõuna, asuda tööle ettevõttesse, millel on soov arenduse kaudu väärtusahelas uuele tasemele liikuda või siis minna teadmus- ja tõenduspõhiseid poliitikaid kujundama. Juba doktorantuuri ajal või vahetult pärast seda on võimalik luua tehnoloogiaettevõte ning seeläbi alustada karjääri ettevõtjana.“

  • Hetkel on käimas suvine vastuvõtuvoor Tallinna Tehnikaülikooli doktoriõppesse, mis kestab 30. juunini.
  • Huviga doktoriõpingute vastu võib ülikooli pöörduda aga igal ajal.
  • Samuti julgustab ülikool ettevõtteid, kellel on soov oma toodete ja teenustega väärtusahelas ülespoole liikuda, võtma ühendust, et arendada koostööd teadmussiirdedoktorantuuri raames.
Head Uudised GoodNews