1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tartmusis tutvustatakse Eesti esimese naiskunstniku Julie Hagen-Schwarzi loomingut
Tartmusis tutvustatakse Eesti esimese naiskunstniku Julie Hagen-Schwarzi loomingut

Tartmusis tutvustatakse Eesti esimese naiskunstniku Julie Hagen-Schwarzi loomingut

19. sajandil elanud ja tegutsenud Julie mängis tollases Tartu kultuurielus üliolulist rolli, korraldas näituseid ja maalis portreid oma kaasaegsetest. Samuti sai temast üks esimesi naisi Vene Impeeriumis, kes nimetati Peterburi Kunstide Akadeemia akadeemikuks. Näitus „Julie Hagen-Schwarz. Eesti esimene naiskunstnik” on muuseumi kolmandal korrusel avatud 29. aprillini 2018. Näituse kuraator on Merli-Triin Eiskop.

Muuseumi esimesel korrusel on avatud Art Allmäe isiknäitus “Paint It Black II”, mis on jätk tema hiljutistele veneteemalistele näitustele. Näituse elusuuruses üleni mustaks võõbatud sõdurikujude loomisel on Allmägi saanud inspiratsiooni 2015. aastal Venemaal jõustunud seadusest, millega salastati sõdurite surma põhjused. Näituse kureeris Joanna Hoffmann.

Teisel korrusel on avatud rahvusvaheline grupinäitus “Muuseumi koreograafia”, mis asetab näituse fookusesse muuseumikülastaja. Publikult aktiivset kaasa töötamist eeldavad teosed uurivad, kuidas inimesed muuseumis liiguvad ning panevad näitusekülastaja oma tegevusi ja liikumisi üllatuslikust aspektist analüüsima. Näituse kuraator on Hanna-Liis Kont.

Projektiruumis tutvustame Sten Eltermaa foto- ja installatsiooniloomingut. Näitusesarja “Noor Tartu” raames avatud näitusel “Brüsseli prelüüd: liminaalne tsoon” on väljas Eltermaa fotod Brüsseli valitsusasutustest, mis on ühtaegu kaasavad ja avatud, samas rangelt turvatud ja ligipääsmatud. Näitusesarja eesmärk ongi anda mõnele noorele Tartuga seotud kunstnikule näitusekogemus professionaalses kunstiinstitutsioonis. Näituse kureeris Heiti Kulmar.

Head Uudised GoodNews