1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu Noorte Folkloorifestivalil esinevad pärimushuvilised Soomest ja Baltikumist
Tartu Noorte Folkloorifestivalil esinevad pärimushuvilised Soomest ja Baltikumist

Tartu Noorte Folkloorifestivalil esinevad pärimushuvilised Soomest ja Baltikumist

15.-17. novembrini toimub IV Tartu Noorte Folkloorifestival, kus astuvad üles pärimushuvilised noored Soomest, Leedust, Lätist ja üle Eestimaa.

Festival saab alguse koolikontsertidega Tartus ja Luunjas, päädib laupäeval galakontserdi, tantsuklubi ja kohvikulavaga Luunja Kultuuri- ja Vabaajakeskuses ning saab pühapäeval piduliku lõpetuse Eesti Rahva Muuseumis.

Folkloorifestivali kaugeimad peaesinejad tulevad kohale 700 kilomeetri kauguselt Joensuust ja 200-liikmelise rühma Motora esinduskoosseis tutvustab Karjala traditsioonilist tantsukultuuri. Vilniusest pärit Dolija näol on tegu mitmekülgse noorteansambliga, mille liikmed on ühtviisi tasemel nii lauljate kui tantsijatena. Lätit esindab muusikute koosseis Teikas Muzikanti, kes on Lätis juba palju tuntust kogunud ning ka Eestis varem esinenud. Tallinnast tulevad külla Leigarid – Eesti vanim, suurim ja mainekaim folkloorirühm. Tartut esindab korraldajarühm folklooriklubi Maatasa.

Festivali galakontsert toimub 16. novembril Luunja Kultuuri- ja Vabaajakeskuses, kus astuvad üles kõik peaesinejad, aga ka rohked külalisesinejad: Tartu Ülikooli Rahvakunstiansambel, Tallinna Prantsuse Lütseumi rahvatantsuansambel Leesikad, Marbuus (Mooste Elohelü 2019 võitja), Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia tudengiansambel Kirju Ööbik, Muusikakool Helivõlu jpt. Kokku üle 250 esineja 10 eri paigast! Kui peaesinejad tutvustavad pärimust võimalikult ehedalt ja seadmata kujul, siis rahvatantsuansamblid ja pärimusmuusikud kannavad ette pärimusest inspireeritud autoriloomingut. Festivali põhipäeva Luunjas lõpetab rahvusvaheline tantsuklubi eesti, läti, leedu ja soome tantsudega, kus on kõigil võimalus kaasa tantsida.

Pühapäeval, 17. novembril toimub festivali pidulik lõppkontsert Eesti Rahva Muuseumis, kus viimast korda astuvad üles kõik viis peaesinejat.

Piletid festivali peakontserdile ja tantsuklubile on saadaval tund enne algust Luunja Kultuuri- ja Vabaajakeskuses. Eesti Rahva Muuseumis toimuvkontsert on kõigile tasuta!

Festivali korraldab Tartu Folklooriklubi Maatasa, Tartu linna esinduskoosseis rahvamuusika valdkonnas 2016-2019.

Head Uudised GoodNews