1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tehisintellekti ja masinõppe tehnoloogiate kasutamine on aastaga hüppeliselt kasvanud
Tehisintellekti ja masinõppe tehnoloogiate kasutamine on aastaga hüppeliselt kasvanud

Tehisintellekti ja masinõppe tehnoloogiate kasutamine on aastaga hüppeliselt kasvanud

Kui veel 2023. aasta kevadel oli ChatGPT-d ja teisi tekstiloome tehnoloogiaid kasutanud pisut vähem kui viiendik (18%) inimestest, siis tänavu on selliste tehnoloogiatega kokku puutunud töötajate arv enam kui kahekordistunud (43%), selgus CVKeskus.ee tööportaali ja Palgainfo Agentuuri uuringust. Kõige levinum on uute tehnoloogiate kasutamine turundussektoris, kus peaaegu üheksa töötajat kümnest kasutab ChatGPT-d.

Kõige levinum on uute tehnoloogiate kasutamine turundussektoris, kus peaaegu üheksa töötajat kümnest kasutab ChatGPT-d.

Lisaks uute tehnoloogiate kasutamisele uuriti ka seda, kas töötajad on sellistest tehnoloogiatest üldse midagi kuulnud. Selgus, et AI ja masinõppe tehnoloogiate tuntus on Eesti inimeste seas aastaga kahekordistunud. Kui 2023. aasta kevadel tehtud uuringus tõi 41% vastajatest esile, et nad ei ole sellistest tehnoloogiatest midagi kuulnud, siis tänavu kevadel oli selliste vastajate arv langenud 18%-le.

„Uute tehnoloogiate kasutamise on praeguseks omaks võtnud turundajad, IT-sektori töötajad ja ka personalitöötajad, mis võib anda neile märgatava konkurentsieelise tööturul, sest nõudlus AI-oskuste järele on kasvavas trendis,“ leiab CVKeskus.ee tööportaali turundusjuht Henry Auväärt.

Uute tehnoloogiate kasutamise on praeguseks omaks võtnud turundajad, IT-sektori töötajad ja ka personalitöötajad, mis võib anda neile märgatava konkurentsieelise tööturul, sest nõudlus AI-oskuste järele on kasvavas trendis.

„Koguni 88% turundajatest on 2024. aastal kasutanud tehisintellektil ja masinõppel põhinevaid tehnoloogiaid ja sealjuures ¾ turundussektori töötajatest kasutab ChatGPT-d (jms tehnoloogiaid) oma töös,“ lisas Henry Auväärt. Uute tehnoloogiate kasutamisel järgnevad turundajatele IT-sektori töötajad (84%) ja personalitöötajad (83%).

Keskmisest levinum on tehisintellekti ja masinõppe tehnoloogiate kasutamine ka juhtimise ja konsultatsiooni ning analüüsi ja arendusega seotud töötajate seas (73%) ning panganduses (68%) ja haridussektoris (66%). Näiteks 40% õpetajatest on 2024. aastal kasutanud oma töös ChatGPT-d.

Kõige vähem on uute tehnoloogiatega kokku puutunud põllumajanduses (45%), kaubanduses (50%) ja sotsiaaltöö sektoris töötavad inimesed (52%).

Selliseid vastajaid, kes ei ole uutest tehisintellekti ja masinõppe tehnoloogiatest mitte midagi kuulnud, leidub kõige rohkem majutus- ja toitlustussektoris (30% töötajatest), sotsiaaltöö valdkonnas (27%), korrakaitses (26%) ning transpordi- ja logistikavaldkonnas (26%).

Milleks ChatGPT-d kasutatakse?

  • Töötajatest, kes on uutest tekstiloome tehnoloogiatest midagi kuulnud, kasutab iga neljas neid oma töös (26%), 17% huvitegevuses, 16% õpingutes ja pisut vähem kui kümnendik (7%) ka tööle kandideerimisel.
  • Enim kasutatakse tehisintellekti ja masinõppe tehnoloogiaid aga hoopiski meelelahutuseks (30%), näitavad värske küsitluse tulemused.
  • Võrdlusena on Lätis ChatGPT-d kasutanud tänavu 41% inimestest, nagu näitavad Läti tööportaali CVMarket.lv hiljutise tööturu-uuringu tulemused.
  • Lätlased kasutavad ChatGPT-d aga märgatavalt vähem tööga seotud ülesannete lahendamisel – kõigest pisut rohkem kui kümnendik vastajatest (11%) on ChatGPT-d kasutanud oma töös. Enim kasutatakse seal masinõppe tehnoloogiaid õppetöös ja seda isegi rohkem kui Eestis (18%).
Head Uudised GoodNews