1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Telliskivi Loomelinnakus avab publikule uksed Vaba Lava
Telliskivi Loomelinnakus avab publikule uksed Vaba Lava

Telliskivi Loomelinnakus avab publikule uksed Vaba Lava

Ingrid Lukas
Ingrid Lukas

19. septembril avab Kalamaja ja Pelgulinna piiril paiknevas Telliskivi Loomelinnakus publikule uksed Vaba Lava.

Vaba Lava idee tekkis viis aastat tagasi vajadusest pakkuda projektiteatritele, väiketeatritele, vabatruppidele, vabakutselistele lavastajatele, näitlejatele ja teatrikunstnikele paremaid loometingimusi.

2010. aastal asutasid MTÜ Rhizome, MTÜ Genialistide Klubi, MTÜ Polygon Teater, SA Eesti Teatri Festival, MTÜ Loominguline Ühendus Oma Lava, MTÜ Kell Kümme, SA Eesti rahvapärandi ja kirjavara esitamise selts LOOMINE, MTÜ Teine Tants ning MTÜ R.A.A.A.M sihtasutuse Vaba Lava. Nelja aasta möödudes, 2014. aasta augustis valmis Vaba Lava hoone, mille ehitust finantseeris omanik Telliskivi Maja. Vaba Lava tegevuskulusid toetab riik ja teatri loomingulist poolt Kultuurkapital. Vaba Lava suurtoetaja on AS Starman.

Ballet School
Ballet School

Vaba Lava näol on tegu Eesti sõnateatri uudse mudeliga – hooaja põhiprogrammi koostavad kaks kuraatorit, üks neist rahvusvaheline ja teine Eestist. Kuraatoriprogrammi saavad kandideerida projektiteatrid või vabatrupid üle maailma. 2014/2015 hooaja kuraatoriteks on rahvusvaheline teatriekspert, teatrikriitik, dramaturg ja filmistsenarist Oleg Loevski ja eesti teatriteadlane ja -kriitik, ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja Madis Kolk. Algava hooaja kuraatoriprogrammis esietendub 12 uuslavastust, kaks neist juba avanädalavahetusel 19.-21. septembril.

Kuigi Vaba Lava tegevuse keskmes on etenduskunstid – kaasaegne sõna-, tantsu- ja muusikateater – ja kuraatoriprogramm, pakub Vaba Lava soovijatele võimalusi korraldada ka kunstinäitusi, kinoseansse, festivale, konverentse ja palju muud. Vaba Lava katuse all on endale uue kodu leidnud ka Eesti Teatri Agentuur ning Sõltumatu Tantsu Ühendus. 19. septembril avatakse sama katuse all Eesti esimene tänavatoidurestoran Foody Allen.

Dikanka
Dikanka

Avanädalavahetusel esietenduvad kaks Vaba Lava kuraatoriprogrammi lavastust – reedel, 19. septembril Pulitzeri auhinnaga pärjatud näitekirjanik Annie Baker´i “Alustame algusest”, lavastaja Adrian Giurgea (USA), produtsent R.A.A.A.M.; ning pühapäeval, 21. septembril Ivar Põllu lavastus „Mikiveri tagi”, mis räägib Mikk Mikiverist, Lavakunstikoolist ja XI lennust.

Külalisetenduse lavastusega „Õhtud külas Dikanka lähistel: tühistatud” annavad laupäeval, 20. septembril lavastuskunstnik Dmitri Krõmovi tudengid Moskvast. Eesti teatrisõpradele Tallinna Linnateatri festivalilt „Talveöö unenägu” tuttav Dmitri Krõmov on ise ka kohal ja kohtub publikuga. Hilisõhtutel on maja avatud muusikasõpradele – reede sisustab Tallinn Music Week, laupäeva Jazzkaar (esinevad Ingrid Lukas ja Patrick Zosso ning Tuomo Soomest).
 

Head Uudised GoodNews