1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Temperatuuri hoidev jäävann pärjati Eesti parima õpilasfirma tiitliga
Temperatuuri hoidev jäävann pärjati Eesti parima õpilasfirma tiitliga

Temperatuuri hoidev jäävann pärjati Eesti parima õpilasfirma tiitliga

Eesti parim õpilasfirma tõi turule külma hoidva jäävanni ehk Nullivanni, mis tänu sisse ehitatud isolatsioonile säilitab külma vee temperatuuri ilma elektrita. Jäävann mahutab 800 liitrit vett, kaalub 70 kilo ning aitab talisuplusega tegeleda aastaringselt, kasvõi suvel oma koduhoovis.

Nullivanni mõtlesid välja ja tõid turule Gustav Adolfi Gümnaasiumi 11. klassi poisid Rasmus Merirand, Oliver Iida, Rasmus Pedari, Elias Mikael Teikari ja Karl Elmar Vikat. Jäävanni idee sündis aasta tagasi tiimiliikme Rasmus Meriranna armastusest talisupluse vastu.

Jäävanni idee sündis aasta tagasi tiimiliikme Rasmus Meriranna armastusest talisupluse vastu.

Käsitsi valmistatud Nullivann on tehtud IBC-konteinerist ning vee temperatuuri hoidmiseks on välimise laudise ja mahuti vahel polüuretaanvaht (PUR) isolatsioon. Vanni ümbritseb ilmastikukindla lakiga immutatud männipuit ning vett saab vahetada vanni põhjas asuva kraani abil.

„Tootearendusega oleme tegelenud alates septembrist ja müünud seni kolm jäävanni, üks nendest läks Tallinn Crossfit spordisaali, kus külmateraapiat teenusena klientidele pakutakse. Tulevikus soovime tuua tootevalikusse külmaüksusvanni, mis aitab vee temperatuuri veelgi paremini reguleerida,” ütles Nullivanni tegevjuht Oliver Iida.

Noormehed osalesid meeskonnana tänavu märtsis ka Tallinnas toimunud taliteateujumise MM-il ning on veendunud külmateraapia positiivsetest mõjudest nii füüsilisele kui vaimsele tervisele.

„Ka mitmed üleilmsed uuringud on andnud kinnitust, et külmas vees karastamine tugevdab immuunsüsteemi, soodustab rasvapõletust, tõstab tuju ja parandab keskendumisvõimet. Külmateraapia vabastab ka dopamiine ehk õnnehormoone, mida on tunda kohe pärast vannist välja tulemist,“ lisas Oliver.

Mitmed üleilmsed uuringud on andnud kinnitust, et külmas vees karastamine tugevdab immuunsüsteemi, soodustab rasvapõletust, tõstab tuju ja parandab keskendumisvõimet.

Eesti parim õpilasfirma esindab Eestit juulis Euroopa õpilasfirmade võistlusel. Euroopa parima õpilasfirma tiitlile lisaks loodavad poisid võistluselt leida investoreid kaugemaltki. Lisaks esikohale napsas Nullivann ka E-kaubanduse Liidu e-poe eripreemia veebilehe nullivann.com eest ja Directo äritarkvara „Targa äri preemia“.

Gustav Adolfi Gümnaasiumisse läksid tänavu ka õpilasfirmade võistluse teine ja kolmas koht. Teise koha pälvis Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilasfirma UnTop, mis on toonud turule jätkusuutliku tekstiilihoolduskammi, millega saab eemaldada riietelt toppe ja loomakarvu. Kamm valmib Eestis termopuidu ülejääkidest. UnTop meeskonda kuuluvad Kadri Luurmees, Triin Aabreldaal, Alice Kangro ja Miia Maiste.

Kolmandale kohale tuli õpilasfrima Huup, samuti GAG-ist, mis valmistab kangajääkidest koti külge kinnitatavaid lisataskuid. Tooted valmivad erivajadustega inimeste abiga. Huup! Tiimis on kokku viis tütarlast: Astrid Ulpus, Iris Kristel Juurikas, Johanna Kuus, Liisa Lukk ja Romi Härginen.

Lisaks anti välja ka hulgaliselt eripreemiaid:

  • JA Vägeva Vilistlase tiitel läks SEIK kirjastuse asutajale Rudolf-Gustav Hannile.
  • Aasta ettevõtlusmentoriks sai Kaarli Kooli õpilasfirma Libello mentoriks olnud Andre Mägi ja aasta ettevõtlusõpetajaks Kuristiku Gümnaasiumi õpetaja Maarja Kikas.
  • Rahva Lemmiku ja Büroomaailma müügitöö eripreemia napsas Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi õpilasfirma HOODME, mis valmistab unikaalse disainiga pusasid.
  • Manpoweri eripreemia „Ready for Work“ eriauhind läks õpilasfirmale Arengujärgus Nõo Reaalgümnaasiumist, mis pakub noortele vanuses 7-13 võimalust arendada oma elektroonikateadmisi ise kokkupandava taskulambi näol.
  • Patendivolinike koja intellektuaalomandi erpreemia läks Tallinna Pae Gümnaasiumi õpilasfirmale SÖTO, mis toodab biolagunevaid kohvipaksust tehtud istutuspotte.
  • Profexpo eripreemia sai parima toiduvaldkonna Lilleküla Gümnaasiumi õpilasfirma Activex, mis toodab kohalike talude mahlast valmistatud ja ilma lisatud lõhna- ja säilitusaineteta limonaadi.
  • Maaelu Edendamise Sihtasutuse „Kohaliku maapiirkonna tooraine väärindaja ja ettevõtluse edendaja“ noppis Läänemaa Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Biohoid, mis on toonud turule prügipinali ehk multifunktsionaalne sorteerimiskoti.

Parimaid õpilasfirmasid valiti sel aastal juba 29. korda. Õpilasfirma on JA Eesti ettevõtlusõppe programm, mille kaudu saavad noored reaalse ettevõtluskogemuse. Sel õppeaastal tegutses Eestis 420 õpilasfirmat ja 75 minifirmat rohkem kui x gümnaasiumis, kutse- ja põhikoolis. Eesti parim Õpilasfirma 2024 võistlust toetasid SEB Pank, Graanul Invest, Tallinna linn ja Aitan Eestit MTÜ. Eesti parima õpilasfirma riietab Euroopa võistluseks Kaubamaja.

Head Uudised GoodNews