1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Tervishoiuettevõte Roche Eesti panustas 2022. aastal Eesti teadus- ja arendustegevusse ligi 700 000 eurot
Tervishoiuettevõte Roche Eesti panustas 2022. aastal Eesti teadus- ja arendustegevusse ligi 700 000 eurot

Tervishoiuettevõte Roche Eesti panustas 2022. aastal Eesti teadus- ja arendustegevusse ligi 700 000 eurot

Roche Eesti jätkas innovaatiliste ravimite patsientidele kättesaadavakse tegemisega, säilitas liidripositsiooni onkoloogias ning laiendas arendus- ja teadustegevust, algatades mh mitmeid uusi ravimiuuringuid Eestis. Võrreldes eelmise aastaga kasvas Roche Eesti tegevuse maht just kliiniliste uuringute ja arendustegevusega seoses. Iseäranis kasvasid investeeringud innovatsiooni projektidesse. Roche Eesti majandustulemused näitasid olulist tõusu: ettevõtte 2022. aasta müügitulu oli 37,5 miljonit eurot ning kasv võrreldes 2021. a oli 21%.

Tervishoiu innovatsiooni ühe eestvedajana panustab Roche Eesti järjest rohkem teadus- ja arendustegevusse eesmärgiga muuta Eesti tervishoiusüsteem väärtuspõhiseks. Oluline on, et tervishoiusüsteemi keskmes oleks patsient, kelle ravi eest tasuks Tervisekassa lähtuvalt saavutatud tervisetulemist. Vähemolulised ei ole haiguste ennetus ja parima ravi kättesaadavaks tegemine – vajalik on tagada patsientidele õigeaegne juurdepääs kaasaegsetele diagnostikavahenditele ja Euroopas registreeritud innovaatilistele ravimitele.

“Patsientide elukvaliteedi parandamisel ja pikendamisel, samuti riigi tervishoiukulutuste kontrolli all hoidmisel on võtmeroll uuenduslikel diagnostika- ja ravimilahendustel. 2022. aastal keskendusime Roche’s eelkõige onkoloogiale, oftalmoloogiale, neuroloogiale ja haruldastele haigustele. Meie jaoks on oluline, et viisime koostöös partnerite, sidusrühmade ning patsientidega Eestis läbi mitmeid olulisi innovatsiooniprojekte ja -uuringuid, mis aitavad Eesti patsientidele, raviasutustele ning arstidele teha kättesaadavaks tänapäevase diagnostika, infrastruktuuri ja võimalused andmeanalüüsiks,” ütles Roche Eesti tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi.

Roche Eesti personaalmeditsiini valdkonna juhi Andre Koidu sõnul on 2022. aastal Roche Eesti osalusel teoks saanud innovatsiooniprojektid märgilised, kuna need toetavad uudsete lähenemiste kasutuselevõttu mitte üksnes Eesti tervishoiusüsteemis, vaid panustavad ka rahvusvaheliselt innovatsiooni arengusse. „Hiljuti sai valmis koostöös vähiravikeskuste, Tervisekassa ja Sotsiaalministeeriumiga kaks aastat väldanud kopsuvähi teostatavusuuring, milles analüüsiti olemasolevate andmete väärtust ning võimalusi neid eri haiglate vahel ühetaoliselt koguda. Uuringuga töötati välja selged tehnilised soovitused, mida kasutada sisendina järgnevate andmekogumisega tegelevate pilootuuringute või riiklike algatuste planeerimisel,” sõnas Andre Koit ning lisas, et selleks, et rakendada inimkeskset, st ka elukvaliteeti väärtustavat tervishoidu ning täppismeditsiini võimalusi, on oluline panustada tervishoiu digiarengusse.

Innovatsiooniprojektide kõrval panustas Roche Eesti ravimiarendusse ning aitas mitmete uute ravimite jõudmist patsientideni läbi kliiniliste uuringute ja compassionate use

programmide (CUP). Eesti ravikeskuste arstid ja patsiendid olid 2022. aastal kaasatud mitmetesse kliinilistesse uuringutesse, et saada rohkem teavet juba kasutusel olevate ravimite ohutuse ja efektiivsuse kohta uutel näidustustel ja/või patsiendigruppidel. Välja võib tuua kliinilised uuringud erinevatel hulgiskleroosiga patsiendigruppidel ja kroonilise lümfoidse leukeemia patsientidel.

Uuringutest täpsemalt

Kopsuvähi teostatavusuuring patsientide andmete koondamiseks Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi, Ida-Tallinna Keskhaigla andmebaasidest rahastati Roche globaalselt ellu kutsutud initsiatiivi Shining Towers raames. Eesmärgiks oli valitud riikides avaliku ning erasektori koosloomes piloteerida patsiendikeskset täppismeditsiini.
Rahvusvahelise Kaiser projekti raames hinnati PROMside (patsiendi hinnang tervisetulemile) kogumiseks kasutatava KAIKU tarkvara kasutuskogemust nii patsientide kui ka haigla töötajate vaates. Kaiser projekti läbiviimise tulemusel saadi teadmisi patsientide kaugmonitooringu tarkvara kasutusele võtmisest (adoption), kasutamise kestvusest (adherence) ning kasutamise kogemusest (user experience).
2022. aastal alustas Roche Eesti ka tehisintellektil põhineva LungFlag tarkvara kasutatavuse hindamisega kopsuvähi sõeluuringus, mille põhieesmärk on anda hinnang kopsuvähi sõeluuringus tehisintellektil põhineva tarkvara kasutamise teostatavusele olemasolevate resursside toel. Uuringu tulemuseks on analüüs, kas ja kuidas võimaldab LungFlag tarkvara Eestis kopsuvähi sõeluuringut tulemuslikumalt läbi viia.
Oma panuse rahvusvahelisse innovatsiooni annab Roche Eesti ka mittesekkuvas ohutusuuringus WAYFIND-R osaledes, mis ei mõjuta ravi ega arstlikku jälgimist, vaid kogub andmeid tavapraktika käigus.

Vastutustundliku ettevõttena toetab Roche Eesti diagnostika ja ravikvaliteedi parendamise kõrval ka meditsiinipersonali koolitamist sh rahvusvahelise kogemuste saamist. Samuti panustab ettevõte patsientide teadlikkuse tõstmisse läbi teavitustegevuse.

Alates 2016. aastast on ÜRO kestliku arengu eesmärgid integreeritud Roche’i eesmärkidesse, mis on aluspõhimõteteks ettevõtte tegevusel. Roche keskendub tegevustele, mis loovad lisaväärtust patsientidele, ühiskonnale ja keskkonnale. Roche Eesti järgib oma tegevuses ja aruandluses vastutustundlikkuse põhimõtteid.

Hoffmann La Roche on asutatud 1896. aastal Šveitsis, Baselis. Tänaseks on Roche kujunenud maailma suurimaks biotehnoloogiaettevõtteks, olles ka üleilmne liider in vitro diagnostikumide alal. Innovaatiliste lahenduste arendamine on teinud Roche’st personaliseeritud tervishoiu valdkonna teenäitaja. Ettevõtte tugevuseks on koostöö, diagnostiliste ja farmatseutiliste vahendite ning kliinilise praktika (digi)andmete ühendamine. Viimased 13 aastat on Dow Jones indeksi alusel Roche’i hinnatud kui kestlikuimat ettevõtet farmaatsia-, biotehnoloogia- ja loodusteadusfirmade sektoris.

  • Roche Gruppi kuulub Genentech Ameerika Ühendriikides ja enamusosalus Jaapani päritolu Chugai Pharmaceutical aktsiaportfellist. Rohkem infot siit!
Head Uudised GoodNews