1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Muusika
  4. Tuulikki Bartosik esineb veebikontserdil kell 3 öösel kirikust
Tuulikki Bartosik esineb veebikontserdil kell 3 öösel kirikust

Tuulikki Bartosik esineb veebikontserdil kell 3 öösel kirikust

Kanada aja järgi 25. veebruaril kell 20.00 ja Eestis 26. veebruaril kell 3.00 öösel toimub sarja “Mälestused kodust” esimese kontserdi otseülekanne. Selle keskmeks on oma koha ja kodutunde leidmine globaalses ühiskonnas, mida iseloomustab inimeste pidev rändamine. Kontsertsarja alustavad kaks naisakordionisti Tuulikki Bartosik ja Tiina Kiik.

“Mälestused kodust” on Kanadas toimuva Eesti muusikanädala esimene veebikontsert, mis jagab rahvusvahelisi etteasteid ja esitleb ka esimest korda virtuaalset duetti: Bartosik (Eesti) ja Kiik (Kanada). Osalevad artistid väljendavad läbi muusika kodu ja koduga seotud mälestusi.

Rahvusvahelise haardega Eesti akordionisti Tuulikki Bartosiki jaoks on kontsertsarja teema väga lähedane ja seostub suuresti tema viimase albumiga “Torm veeklaasis”, mida võib iseloomustada kui üht merereisi läbi Tuulikki jaoks kallite paikade Eestis ja välismaal. “Olen väga rõõmus, et hoolimata hetkel valitsevast keerulisest olukorrast saan anda Eesti muusikanädala raames erilise kontserdi kuulajatele üle maailma. Mulle on koduteema väga südamelähedane. See kajastub sageli minu muusikas, kuna olen maailmas palju ringi liikunud ja mul on olnud mitu kodu. Oma muusikalist kodu kannan endaga kogu aeg kaasas ja see tunne, mis mind musitseerides valdab, on soe ja avasüli vastuvõttev, täpselt nagu üks mõnus kodu olla võiks.”

Üks juhtivamaid kaasaegse muusika akordioniste Tuulikki Bartosik ammutab oma muusika jaoks inspiratsiooni muistse Skandinaavia ja Soome-Ugri traditsioonidest. Pandeemiast tingitud paigalolek on andnud talle ka palju võimalusi enesega olemiseks ja mõtisklemiseks, uute helide kuulmiseks ja endast väljamängimiseks. Just seda aega peegeldab hästi kontserdil kõlav improvisatsioon, millele Tiina Kiik lisab omalt poolt maailma hetkeseisu peegelduse teiselt poolt suurt vett Torontos.

Bartosik mängib oma osa kontserdist erilise õhkkonnaga ligi 300 aastat Dominiiklaste kloostri kirikuna tegutsenud Põhja-Euroopa ja ühtlasi praeguse Tallinna suurimast kirikust – Püha Katariina kirikust, millest tänaseks on säilinud suurepärased portaalid, osa müüre ja põrandaalune matmispaik.

Tiina Kiik on Torontos elav muusik ja õppejõud, kes esitab akordionil eelkõige klassikalisi kompositsioone, vürtsitades neid improvisatsioonide ja põnevate muusikaliste tekstuuridega. Kontserdi raames esineb Kiik otse Toronto Tartu Ülikooli Kolledzist. Lõpetuseks ühineb veebivahendusel kontserdiga ka Kanada moderntantsija ja koreograaf Julia Aplin.

Eesti muusikanädal Kanadas sai alguse 2018. aastal, kui sellega tähistati Eesti 100. sünnipäeva. Festivalil on esinenud näiteks Erki Pärnoja, Estonian Voices, Noep, Kristjan Randalu Trio, Maarja Nuut, Vox Klamantis, Kadri Voorand, Puuluup, Sander Mölder jpt Eesti artistid, lisaks Kanada koosseisud.

Head Uudised GoodNews