1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Ugala 95. hooajal jagub uuslavastusi igasse kuusse
Ugala 95. hooajal jagub uuslavastusi igasse kuusse

Ugala 95. hooajal jagub uuslavastusi igasse kuusse

„Eesriie avaneb!“ – stseen lavastusest, pildil Luule Komissarov  Foto: Jaanus Laagriküll
„Eesriie avaneb!“ – stseen lavastusest, pildil Luule Komissarov
Foto: Jaanus Laagriküll

Ugala teatri 95. hooaeg sai avalöögi laupäeval, 20. septembril erinevate aktsioonidega teatrimajas ja linnaruumis. Viljandi kaubanduskeskuses Centrum avati teatri näitlejate panoraamfoto, mis jääb keskusesse üles järgmiseks kaheks kuuks. Päev tipnes Peter Quilteri komöödia “Eesriie avaneb!” esietendusega, mille lavastas Madis Kalmet.

95. hooajale on Ugala teater vastu minemas uute loomejuhtidega – augustis alustasid Ugalas tööd loomingulise juhina Ott Aardam ning peakunstnikuna Liisa Soolepp. Alanud hooaeg saab olema eriline, sest see on viimane aasta, mis veedetakse teatrimajas selle praegusel kujul. 2015. aasta kevadel algavad Ugala teatris renoveerimistööd ning teatritegevus kolib uutesse mängupaikadesse Viljandis ja väljaspool seda.

Sel hooajal jõuab lavale kümme uuslavastust. Taago Tubin, kelle eestvedamisel 95. hooaja repertuaar sai kokku pandud, iseloomustab hooaega märksõnaga “väikesed utoopiad”. “Lavale jõuavad lood, milles püütakse ületada üksindust ja luua ning realiseerida unistusi. Repertuaari valiku puhul on olnud oluline ka aja- ja asjakohasus ning vaatajale pakutav võimalus samastada end probleemistiku või tegelastega,” selgitab Tubin.

Ugala-osa-pannoo_Taavi_Piibemann
Ugala teatri pannoo
Foto: Taavi Piibemann

20. septembril esietendunud Peter Quilteri näidendi “Eesriie avaneb!” tõi lavale Madis Kalmet. Lavastus räägib viiest naisest, kellele pärandatakse vana teatrimaja. Naised, keda ühendab armastus ühe mehe vastu, otsustavad vaatamata erimeelsustele vana teatrimaja päästa ja selle kunagise hiilguse taastada. Kunstnikutöö tegi Jaanus Laagriküll, osades Luule Komissarov, Terje Pennie (külalisena), Kadri Lepp, Marika Palm ja Vilma Luik.

23. oktoobril esietendub Rainer Werner Fassbinderi “Hirm sööb hinge seest”, millele annab omapoolse tõlgenduse Taago Tubin. Tuntud Saksa režissööri filmistsenaariumil põhinev lavastus jälgib vanema proua ja temast 30 aastat noorema võõramaalase armastuslugu, mis ulatub üle rahvuslike, keeleliste, rassiliste, klassiliste, kultuuriliste ja vanuseliste piiride. Peaosades näeb Ene Järvist (külalisena) ja Tanel Ingit. Kunstnikuna on lavastuse juures tegev Ugala vastne peakunstnik Liisa Soolepp.

Oktoobris jõuab Ugala väiksesse saali suvel Saueaugu Teatritalus välja müüdud saalidele mängitud armastuslugu “Mere märgid”, kus lava peal on Meelis Rämmeld ja Kadri Adamson (Endla teater), lavastas Margus Kasterpalu ja kunstnik oli Liina Tepand.

Ugala teatri näitleja Janek Vadi toob 15. novembril publiku ette Bengt Ahlforsi näidendi “Illusionistid”, kus põrkuvad noore näitekirjaniku naiivne usk teatrikunsti ja vanema kogenud näitleja küünilisus. Selles vaimuka dialoogi ning värvikate karakteritega komöödias mängivad Peeter Jürgens, Marika Palm ja Janek Vadi. Lavastuse kunstnik on Marion Undusk.

Ugala teatri ja Viljandi Kultuuriakadeemia ühisjõududega valmib detsembrikuuks jõululavastus “Hiired on hiired”, mille autorid on Oleg Titov ja Liis Aedmaa. Mudilasmuusikali peategelased pole tavalised hiired, vaid hiired, kel meeldib laulda ning juustukabet mängida. Hiired, kellest osa on hallid ja osa valged, on aastaid olnud omavahel vaenujalal, ent kui üks hall hiirepoiss ja valge hiiretüdruk otsustavad siiski sõpradeks saada, ei jää sekeldused tulemata. Muusika kirjutab lavastusele Peeter Konovalov. Lavastus sobib lastele alates 5. eluaastast. Teatrielamus ei piirdu vaid etendusega, sest jõulukuul muutub terve suur teatrimaja jõulumaaks, kus enne ja pärast etendust on lastel võimalik lustida. Igal lapsel on võimalus kohtuda ka jõuluvanaga. Jõuluvana ei tule aga tühja kingikotiga, vaid tal on varutud iga teatrikülastaja jaoks kingitus.

2015. aastal on oodata uuslavastust näitleja Tanel Ingilt, kes on otsustanud lavale tuua Soome teatrites suure menuga mängitud Kati Kaartineni näidendi “Amalia”. Tegemist on helge ja südamliku looga, mille keskmes on väikelinna haiglas töötav keskealine üksikisa ja tema 17-aastane tütar, kelle maailmatunnetus erineb sellest, mida ollakse harjunud pidama normaalseks. Aga kas õnn ja armastus on tema maailmas samaväärsena olemas kui meie omas? Mängivad Andres Tabun, Klaudia Tiitsmaa ja Terje Pennie (külalisena).

Veebruaris pakub Ugala taas midagi nooremale publikule, sest seiklema asub sibulapoiss Cipollino. Maailma lastekirjanduse kullafondi kuuluva Gianni Rodari loo on dramatiseerinud Donald Tomberg ja lavale toob selle Kristo Toots. “Cipollino seiklused” esietendub 12. veebruaril.

Märtsis esietendub 95. hooajal juba teine lavastus Taago Tubinalt, milleks on sel korral Jez Butterworthi draama, tööpealkirjaga “Äärelinna bluus”. Mängivad Kadri Lepp, Aarne Soro ja Janek Vadi.

Aprillikuus esietendub kaks uuslavastust. Männimäe Teatrisalongis tuleb välja kultuuriakadeemia lavastajatudengi Lennart Peebu diplomilavastus “Teie ebaõnn on teie endi kätes”, milles pakutakse praktilisi ja teoreetilisi nippe, kuidas enda ja teiste elu keeruliseks muuta. Lavastus kasutab ühe inspiratsiooniallikana eneseabiõpikuid. Suures saalis seevastu teeb oma lavastajadebüüdi kunagine ugalalane ning praegune tunnustatud näitekirjanik ja stsenarist Martin Algus, kes lavastab enda kirjutatud “algupärase eksituste komöödia” “Kaheksajalg”.

Suvel kavatseb Ugala tuua välja Michael Ende raamatul „Momo“ põhineva suurejoonelise koguperelavastuse, mille lavastab Margus Kasterpalu.

Lisaks uuslavastusele valmistub Ugala teater ette ka väljasõituderohkeks hooajaks 2015/2016 ning sellega seoses on repertuaarist maha minemas mitu suure saali lavastust – “Rosencrantz ja Guildenstern on surnud”, “Sajand” ning “Utoopia rannik. III osa. Kaldale heidetud”. Samuti on sel sügishooajal viimane võimalus näha lavastusi “Idioot”, “Y-generatsioon” ja “Arabella”.

Ugala teater paneb hooajale punkti maikuus juubelihõngulise kevadpeoga, mis on ühtlasi ka viimane võimalus Ugala 33-aastast teatrimaja oma praegusel kujul näha saada.

Head Uudised GoodNews