1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ÜLESKUTSE EAKATE PÄEVAKS I Helista tuttavale eakale või mine talle külla
ÜLESKUTSE EAKATE PÄEVAKS I Helista tuttavale eakale või mine talle külla

ÜLESKUTSE EAKATE PÄEVAKS I Helista tuttavale eakale või mine talle külla

Esimesel oktoobril tähistatakse üle maailma eakate päeva. Eestis kutsuvad eakate heaolu tähtsaks pidavad organisatsioonid märkama sel puhul eriti neid vanemaealisi, kelle suhtlusring on väiksem.

Märkamise aktsioon „Kuidas sul täna läheb?“ soovib eakate päeval juhtida tähelepanu neile vanemaealistele, kes on jäänud üksildaseks ja kellel ei ole võimalusi kas oma tervislikel või muudel põhjustel liikuda kodust või eakatekodust välja. Aktsiooni eesmärk on toetada inimesi, kelle sotsiaalne võrgustik on jäänud väga kitsaks või puudub täielikult.

Foto: Freepik

“Eakate päeva puhul on paslik teha korraks üks paus: võtta oma päevast tunnike ja helistada või külastada oma eakat naabrit, endist töökaaslast, lähikondlast, vanavanemat, sõpra või tuttavat ning küsida, kuidas tal täna läheb,“ sõnas MTÜ Vabatahtlikud Seltsilised programmijuht Krista Pegolainen-Saar. Ta lisas, et selline siiras huvi ja märkamine toob igal juhul päeva rõõmu ja samas ollakse teistele eeskujuks hooliva ja vanusesõbraliku ühiskonna loomisel.

Eakate päeva puhul on paslik teha korraks üks paus: võtta oma päevast tunnike ja helistada või külastada oma eakat naabrit, endist töökaaslast, lähikondlast, vanavanemat, sõpra või tuttavat ning küsida, kuidas tal täna läheb.

„Olla ära kuulatud ja märgatud on meie kõikide unistus. Meie eakad vajavad teadmist ja tunnet, et nende panust ja elukogemusi väärtustatakse, iga päev. Tihti on selleks vaja vaid kuulata ja olla kohal. Me soovimegi eakate päeva raames kutsuda üles kõiki inimesi kas või korraks mõtlema, kas nende tutvusringis võib olla selline eakas, kes on jäänud üksildaseks. Kellel võiks olla just sinu kõnest või külastusest suur rõõm ja tugi. Kui meenub keegi, siis tee talle kõne või külastus ja küsi, kuidas tal läheb ja siis kuula. Väärtustame inimesi enda ümber ning anname sellest neile märku,“ lisas Pegolainen-Saar.

Foto: Freepik

Saaremaa perearst Elo Lemberi sõnul tunnevad üksikud eakad tihti end kõrvalejäetu ja mittevajalikena, see omakorda halvendab enesehinnangut ja tervist. “Inimene on sotsiaalne olend, vajab rohkemal või vähemal määral märkamist, seltsi, eelkõige aga uusi emotsioone ja saab siis iseendaga paremini hakkama. Kontsert, sünnipäev, jalutuskäik, telekas, raadio, ajaleht – need kõik aitavad, aga muljeid peab saama ka kellegagi jagada. Kui muu ei aita, soovitan mälestusi kirja panema hakata, sest nii erakordset elu kui sinul/minul pole kellelgi teisel olnud. Iga inimene on erakordne ja oluline.”

nimene on sotsiaalne olend, vajab rohkemal või vähemal määral märkamist, seltsi, eelkõige aga uusi emotsioone ja saab siis iseendaga paremini hakkama.

Rakvere vallavanema Maido Nõlvaku sõnul satub sageli inimene omavalitsuse vaatevälja alles siis, kui ilmnevad tõsised probleemid. Siis saab omavalitsus pakkuda kas näiteks koduteenust või suunatakse inimene hooldekodusse. Paraku tegeleme siis juba süvenenud tagajärjega. Olen veendunud, et paljusid toimetulekuprobleeme saab edasi lükata, kui me märkame inimese juures muutusi varem. Kui on ümber inimesi, kellega lihtsalt juttu vesta või on tugi väljas liikumiseks on võimalik. “Siin ongi suur roll meil kõigil, et meie enda inimesed ei muutuks ühel hetkel märkamatuks ja üksildaseks,” toonitab Nõlvak.

iin ongi suur roll meil kõigil, et meie enda inimesed ei muutuks ühel hetkel märkamatuks ja üksildaseks.

“Kuidas sul täna läheb?” aktsiooni algatasid MTÜ Vabatahtlikud Seltsilise, MTÜ Kuldne Liiga, Eeskujuliikumine Valge Õhupall, AS Südamekodud, Lidl Eesti ja seda toetab Postimees.

Rahvusvahelist eakatepäeva tähistatakse iga aasta 1. oktoobril ÜRO initsiatiivil juba alates 1990. aastast. Eakatepäevaga kutsutakse üles väärtustama eakate kogemusi ja panust ühiskonda. Samuti tõstma teadlikkust eakatele olulistel teemadel: nende heaolu, vananemisega seotud tervise- jm probleemid.

Head Uudised GoodNews