1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Uuring näitab, et Eesti on isapuhkuse osas üks maailma parimaid riike
Uuring näitab, et Eesti on isapuhkuse osas üks maailma parimaid riike

Uuring näitab, et Eesti on isapuhkuse osas üks maailma parimaid riike

Ükskõik, kas teil on esimene või kolmas laps, pole midagi väärtuslikumat kui need esimesed nädalad koos oma vastsündinuga.

Isana aitavad need esimesed nädalad arendada olulist sidet vanema ja lapse vahel ning see, et mõlemad vanemad on abiks keset ööd, muudab mähkmete vahetamise ja söötmise palju lihtsamaks.

Kahjuks leiavad paljud isad kogu maailmas end vaatamata kõigele stressile ja elumuutustele, mis kaasnevad vastsündinu kasvatamisega, kohe tagasi tööl, isegi kui nad algul rohkem isapuhkust taotlesid.

Elukindlustusmaakler Reassured on uurinud, millised riigid on parimad ja halvimad lapsehoolduspuhkuse osas.

Hispaania on 43 analüüsitud riigist maailma parim riik, Hispaania pakub isadele keskmiselt 16 nädalat tasustatud isapuhkust, mille eest makstakse 100% palgast.

Tegelikult on Hispaania isapuhkuse hüvitised kõigi teiste riikide omadest palju suuremad. Teisele kohale tulnud Madalmaad pakuvad keskmiselt vaid 6 nädalat tasustatud puhkust, mis on vähem kui pool Hispaania omast, ja 79,9% keskmisest palgast, kuigi see on ikka veel palju rohkem kui Ühendkuningriigi isadele pakutav puhkus.

Teemasse süvenedes rääkis Reassured Danielle Baroniga, et anda nõuandeid, mida töötajad saavad teha, et muuta isapuhkus uutele lapsevanematele kättesaadavamaks:

  • Paindlikud tingimused: Pakkuda vanemapuhkuse tingimusi mis on paindlikud ja hõlmavad erinevaid perestruktuure, sealhulgas samasoolistele paaridele ja lapsendajatele.
  • Kaasav kommunikatsioon: Tagage, et kogu lapsehoolduspuhkusega seotud teabevahetus oleks kaasav ja väldiks soolisi stereotüüpe. Kasutage terminit “lapsehoolduspuhkus”, mitte “rasedus- ja sünnituspuhkus”.
  • Võrdsed võimalused: Julgustage kõiki töötajaid, sõltumata nende soost, võtma puhkust. Edendada jagatud vanemapuhkust ja püüelda võrdsete võimaluste poole.
  • Tööle naasmise toetamine: Tööle naasvate töötajate igakülgne toetamine on väga oluline. See toetus võib hõlmata järkjärgulist tagasipöördumist, paindlikku töökorraldust ja vajaduse korral juurdepääsu nõustamisteenustele.
  • Mentorlus ja koolitus: Pakkuda mentorlus- ja koolitusprogramme, et aidata vanematel sujuvalt tööle naasta.

Reassured’i pressiesindaja kommenteerib täiendavalt: “Meie uuring rõhutab vajadust jätkata jõupingutusi vanemapuhkuse poliitika parandamiseks. Kuna elu on täis ettenägematuid pöördeid, on väga oluline tagada, et teie pere oleks kaitstud, kui juhtub halvim. Kui soovite rohkem teada saada meie perekonna elukindlustuse kohta, võtke ühendust Reassuredi meeskonnaga.”

Head Uudised GoodNews