1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. Vaba Lava teatrikeskustel oli üle 70 000 külastuse
Vaba Lava teatrikeskustel oli üle 70 000 külastuse

Vaba Lava teatrikeskustel oli üle 70 000 külastuse

Eelmisel aastal oli Vaba Lava Tallinna ja Narva teatrikeskuste külastajate arv kokku 70 341, võrreldes 2017. aastaga kasvas see ligikaudu 2200 külastuse võrra.

Telliskivi loomelinnaku Vaba Lava Tallinna teatrikeskuse külastajaid oli 66 026 ja 1. detsembril avatud Vaba Lava Narva teatrikeskusel 4315 külastajat.

Tallinna teatrikeskuses jõudis publiku ette 64 lavastust ja anti 156 etendust, mille korraldamise taga oli 36 erinevat kodu- ja välismaist teatritruppi. Erinevaid kultuurisündmusi oli kokku 314.

Narva teatrikeskus avati etenduskunstide nädalaga. Detsembrikuu jooksul oli võimalik külastada 11 teatrietendust, kolme kaasaegse tsirkuse töötuba, kahte kontserti, osaleda seitsmel seminaril ja vaadata kino Sõpruse filmiprogrammi.

Kuivõrd Vaba Lava üheks prioriteediks on tutvustada Eesti publikule rahvusvahelist teatrit, siis Tallinnas andsid etendusi trupid Rootsist, Belgiast, Prantsusmaalt, Jaapanist ja Indiast, Narvas esitleti aga Rootsi, Soome, Leedu ja Venemaa teatreid.

Populaarseimaks osutus lavastus “Enne meid oli veeuputus” (lavastajad Jaak Kilmi ja Kiur Aarma). Samuti olid populaarsed“Keres” (autorid Teet Kask, Timo Steiner, Sander Mölder), „Avameelselt abielust ehk peatükid, mis me omal ajal vahele jätsime“ (lavastaja Erki Aule), “Öö lõpp” (lavastaja Rainer Sarnet) ja „Kõik normaalsed inimesed – KNI!“ (lavastaja Tamur Tohver).

Narva etenduskunstide nädala avas lavastus “Transiit. Peatage muusika”, mida külastas Narvas 230 vaatajat. Sama populaarseks osutus Soome tsirkusetrupi Horse Race Company “Urbotek”, mida käis ka vaatamas 230 inimest ja mille töötubasid külastas ligi 100 last. Rootsi lavastust “Hedda Gabler” vaatas 205 külastajat.

Vaba Lava juhatuse liige ja tegevjuht Kristiina Reidolv: “Ülimalt hea meel on, et pärast mitut aastat intensiivseid arendustöid õnnestus avada Narva teatrikeskus, millel on 216-kohaline black box, 70-kohaline stuudiosaal ja 50-kohaline väike saal. Uue rahvusvahelise teatrikeskuse avamine annab kindlasti suure panuse Ida-Virumaa kultuurielu edendamisse.“

Vaba Lava 2018/2019 kuraatoriprogramm on prantsuse fookusega. Lavastusprojektid valisid välja José Alfarroba ja Tristan Barani. Tallinna teatrikeskuses esietendub 12. veebruaril lavastus “Pilveooper ehk Dido probleem” (autorid Liina Keevallik ja Christina Batman Prantsusmaalt, lavastaja Mart Kampus).

Head Uudised GoodNews