1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Vabaõhumuuseumis tähistatakse laupäeval Piiriveere sibula ja kala päeva
Vabaõhumuuseumis tähistatakse laupäeval Piiriveere sibula ja kala päeva

Vabaõhumuuseumis tähistatakse laupäeval Piiriveere sibula ja kala päeva

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 7. oktoobril Piiriveere sibula ja kala päevale ning seto mihklipäevale, kus saab osa setude ja vanausuliste lõikusaja kombeid tutvustavatest kontsertidest, õpitubadest ja sügisesest laadast.  

„Selleks, et külmad talvekuud tervena vastu pidada, tasub varuda kodumaist toidukraami ja hankida palju positiivseid emotsioone. Meie sibula ja kala päev ning seto mihklipäev pakub just seda mida hingel ja kehal vaja,“ sõnas Eesti Vabaõhumuuseumi lõimumis- ja sotsiaalsete programmide juht Einike Sooväli. „Ennast saab proovile panna sibula tundmises. Milline on Peipsi, Poola või hoopis Maroko sibul? Mille poolest nad erinevad, saad teada tõelistelt sibulaekspertidelt!“ 

Selleks, et külmad talvekuud tervena vastu pidada, tasub varuda kodumaist toidukraami ja hankida palju positiivseid emotsioone. Meie sibula ja kala päev ning seto mihklipäev pakub just seda mida hingel ja kehal vaja.

Tegevused toimuvad kell 10-16 vabaõhumuuseumi setu talu ja peipsivene maja ümbruses. Kell 11.30 algab setukeelne mihklipäeva palvus Seto Vanatalo postitsässoni juures. Seejärel saab talude vahelisel külavainul osa setu ja vanausuliste kogukondade sügispeost, mida veab leelokoor Sõsarõ. Kell 14.30 algab slaavi rahvalaulude kontsert Konstantin Sedovi ja Sander Udika esituses. Päeva jooksul saavad külastajad osa jõukatsumistest ja rahvamängudest ning juua kosutavat samovari teed. Laadalt saab soetada värsket toidukraami, kaunist käsitööd ja ehedat Peipsi sibulat.  

Taludes tutvustatakse mõlema rahvakillu tavasid ja kombeid. Peipsivene majas valmistatakse vanausuliste kala ja sibula toite ning osa saab võtta Pavel Varuninui lubokkide trükkimise õpitoast. Setu talus annab Elvi Nassari näpunäiteid seto toitude hoidistamiseks ja säilitamiseks. Lisaks saavad külastajad valmistada endale mälestuseks õnnenuku. 

  • Piletid on müügil muuseumi kassas ja muuseumi kodulehel. Avatud on nii vabaõhumuuseumi peavärav kui ka tagumine värav (ca 1 km Kakumäe suunas). 
Head Uudised GoodNews