1. Avaleht
  2. Haridus
  3. Vabariigi President kuulutas välja ajalooalaste uurimistööde võistluse
Vabariigi President kuulutas välja ajalooalaste uurimistööde võistluse

Vabariigi President kuulutas välja ajalooalaste uurimistööde võistluse

President Alar Karis kuulutas välja kooliõpilaste ajalooalaste uurimistööde võistluse, mille teema on „Kestmine ja katkemised“. Võistluse teema on kantud meie kestmisest ja aja kuluga kaasnenud katkemistest, mis ei ole siiski mitte kunagi võitu saanud meie kestmisest.

Ligi 11 000 aastat tagasi tulid meie kauged esivanemad siia ja enam ära ei läinudki. See maakamar sobis neile ning siia kasvatasid nad oma juured. Kündsid vaod, külvasid vilja, sünnitasid lapsed, ehitasid linnad, õppisid lugema ja rajasid oma riigi. Täna oleme ka meie siin, ikka sama koha peal. Ei ole neid juuri suutnud lahti rebida ei Läänemere sügistormid, riiakad naabrid, ajaloolised tõmbetuuled ega globaalsed muutused. Siin me oleme ja teisiti ei saagi. Me kestame oma aja algusest kuni tänase päevani.

Foto: Shutterstock.com

Need tuhanded aastad on loogelnud läbi aja siia ja sinna. Meie ajalugu on kokku puutunud ja põimunud paljude erinevate rahvaste ja riikidega. Arengud kaugemal on alati jõudnud ka siia ja ühtteist oleme meiegi maailmale vastu andnud. Mõned kontaktid on olnud oodatud, aga paljud pealesunnitud ja vastumeelsed. Neist viimastest on võrsunud meie rahvale kannatusi ja katsumusi, mille ületamine on nõudnud verd ja pisaraid. Mõned haavad on veel tänagi värsked ja valusad ning nendest ülesaamine võtab omajagu aega. Meie ümber toimuv kisub nii mõnegi haava uuesti lahti ja kes teab, millal ja kuis paranemine üldse pihta saab hakata. Meie ajalugu on täis katkemisi, mis on aja kulgu vääranud.

Meie ajalugu on kokku puutunud ja põimunud paljude erinevate rahvaste ja riikidega. Arengud kaugemal on alati jõudnud ka siia ja ühtteist oleme meiegi maailmale vastu andnud.

Uurimistöid hindab žürii, mille koosseisu kuuluvad mitmete teadusasutuste esindajad. Hinnatakse uurimistöö originaalsust ja leidlikkust teema valikul ja avamisel, allikate mitmekesisust ja usaldusväärsust, allikmaterjali originaalsust, materjali sidumise, üldistuste tegemise ning võrdlemise oskust, illustreeriva materjali põhjendatust, kasutatud allikate täpset loetelu ning töö ülesehitust ja vormistust.

Uurimistööde kategoorias määrab žürii mõlemas vanuseastmes 3 rahalist peapreemiat ja raamatuauhinnad. Lisaks žüriile jagavad eripreemiaid erinevad haridus- ja mäluasutused. Parimatel uurimistööde autoritel on võimalus osaleda rahvusvahelistes noortelaagrites (EUSTORY). Uurimistööde võistlus on võrdsustatud üleriigilise aineolümpiaadiga.

  • Konkursil osalemiseks on määratud vanuseastmed: põhikool (5.–9. klass) ning gümnaasium (10.–12. klass) ja kutsekoolid. Uurimistööde esitajate vanuseline ülempiir on 21. aastat.
  • Tööde esitamise viimane kuupäev on 7. aprill 2025. Konkursi tingimustega on võimalik tutvuda Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi kodulehel.
  • Õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlus on mõeldud õpilastele, eesmärgiga süvendada noortes huvi ajaloo vastu ning avardada nende silmaringi. Samuti teadvustada, jäädvustada ja hoida rahvuslikke väärtusi ning arendada õpilaste iseseisva uurimistöö oskusi.
  • Konkurssi korraldab Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts ning seda toetavad Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu ning Haridus- ja Teadusministeerium.
Head Uudised GoodNews