1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. “Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus” pälvis Itaalias esikoha
“Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus” pälvis Itaalias esikoha

“Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus” pälvis Itaalias esikoha

Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus
Kaader filmist

Detsembris Eesti kinodes menukalt linastunud lastefilm “Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus” pälvis Itaalias Vittorio Veneto filmifestivalil Santa Augusta kategoorias esikoha.

Viiendat korda toimunud lastefilmide festivali auhindu jagati pühapäeval, 13. aprillil. Programmis oli 15 filmi nii Euroopast kui ka kaugemalt. Filmid olid jagatud sihtrühmade järgi viide vanusegruppi, Eesti film tunnistati parimaks kuni 11-aastastele sobivate hulgast.

“”Väikelinna detektiivide” esilinastusel Itaalias juhtus midagi, mida ma oma kahekümneaastase festivalikogemusega pole varem näinud,” kirjeldas võidufilmi režissöör René Vilbre. Tema sõnul elas ligi viissada saalis olnud last erakordselt elavalt kaasa kogu filmi aja – nuttes, naerdes ja plaksutades.

“Pärast filmi andsime Rosannat mänginud Mariann Vilbrega pea 40 minutit jäjest autogramme. Kirjutasime tühjaks kaks pastakat. Sõna otseses mõttes meid suruti lastehordide poolt vastu kinoseina,” kirjeldas Vilbre, lisades, et publiku hulgas olnud lastega räägiti filmitegemisest veel terve tund pärast seansi lõppu.

“Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus” räägib nelja lapse suvest Haapsalus, kes lahendavad nii kriminaalseid lugusid kui ka Valge Daami saladuse. Film on mõeldud eelkõige lastele, sobides samas ka kogupere kinoelamuseks.

Peategelasi, nelja algajat detektiivi, kehastavad Mikk Kaasik, Miikael Ainla, Liisa Koppel ja Mariann Vilbre, kes valiti rollidesse ligi kuuesaja soovija seast. Noortele olid filmi tegemisel toeks kogenud kolleegid Lembit Ulfsak, Tambet Tuisk, Priit Võigemast, Hilje Murel, Jaan Rekkor, Märt Pius, Kärt Tammjärv, Ülle Kaljuste, Merle Palmiste, Maarja Jakobson, Indrek Taalmaa, Väino Laes jpt.

Filmi stsenaarist on Mihkel Ulman, režissöör René Vilbre, operaator Kristjan-Jaak Nuudi, kunstnik Eva-Maria Gramokovski, produtsent Raivo Suviste.

Alates märtsist jookseb ETV2-s filmiga kõrvuti valminud telesari “Väikelinna detektiivid”, kus filmis nähtu juurde on toodud uusi lugusid ja tegelasi. Sari on eetris neljapäeviti kell 20.

Head Uudised GoodNews