1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. TUNNUSTUS I Valgamaa Teenetemärgi pälvis Sangaste kirikuõpetaja Ivo Pill
TUNNUSTUS I Valgamaa Teenetemärgi pälvis Sangaste kirikuõpetaja Ivo Pill

TUNNUSTUS I Valgamaa Teenetemärgi pälvis Sangaste kirikuõpetaja Ivo Pill

24.veebruaril Nõunis toimunud Eesti Vabariigi 104. aastapäeva tähistamisel pälvis maakonna kõrge autasu – Valgamaa Teenetemärgi pikaajaline Sangaste kirikuõpetaja Ivo Pill.

Ivo Pill. Foto: Valju Aloel

Autasu andsid üle Otepää vallavolikogu esimees Rein Pullerits ja vallavanem Jaanus Barkala.

„Üksi ei tee tegelikult midagi ära. See on kogukondlik autasu ja kuulub tegelikult kogukonnale, seega tänan kogukonda,“ ütles Ivo Pill märki kätte saades. „Motoklubi liikmena kannan praegugi klubi värve ja viimase heategevusliku ürituse korraldasimegi koos. Hea, kui sellel meie kogukonnal, mis Valgamaal kipub nii arvuliselt ja vanuselist väikseks jääma, on ka kaugemal abilisi, et päriselt appi tõttavad.“

Üksi ei tee tegelikult midagi ära. See on kogukondlik autasu ja kuulub tegelikult kogukonnale, seega tänan kogukonda.

Foto: Valju Aloel

Valgamaa Teenetemärk on mõeldud neile, kes oma töö ja tegevusega on panustanud Valgamaa arengusse või kes on silma paistnud märkimisväärse, maakonna jaoks olulise teo või saavutusega.

Ivo Pill on lõpetanud 1974.aastal Tallinna II keskkooli, 1987 Kaarepere tehnikumi; õppinud Usuteaduse Instituudis, lõpetanud Tartu ülikooli usuteaduskonna 1997 ja filosoofiateaduskonna ajaloo erialal 2008. Ordineeritud diakoniks 5. detsembril 1989, õpetajaks 6. juunil 1990. Vastseliina koguduse õpetaja aastal 1990. Alates 15.09.1990 Sangaste koguduse õpetaja; Laatre koguduse hooldajaõpetaja. On olnud Tsirguliina keskkooli ajaloo-, filosoofia- ja religiooniõpetaja.

Foto: Valju Aloel

Ivo Pill on olnud aktiivne ja vaimuliku elu alahoidja rohkem kui 30 aastat. Ta on vastutav olnud paari tuhande inimese ristimises Sangaste koguduses. Üle 30-ne aasta on ta kohaliku vaimulikuna olnud muinsuskaitse objekti (Sangaste kirik) haldaja ja parandaja. Tema eestvedamisel on leitud rahastamist mitmed projektid ning ta tegeleb ka diakooniaalase tööga. Ivo Pill on olnud tegev ka Kaitseliidu ridades.

Ivo Pill pole mitte ainult kirikuõpetaja, vaid ka kohaliku kogukonna aitaja ja ühteliitja. Ta on tegutsenud mitmes valdkonnas, olles seeläbi kohalikule omavalitsusele heaks partneriks. Kultuurivaldkonnas on tema eestvedamisel või heakskiidul ja koostöös Otepää Kultuurikeskustega toimunud mitmed kirikukontserdid, mis rikastavad kohaliku kultuurielu. Lisaks sellele on Ivo ka kohalike elanike hea tundja, ning tegutseb ka sotsiaalvaldkonnas, korraldab Toidupanga tegemisi ja aitab toidupakke abivajajatele laiali viia.

Foto: Valju Aloel

Kriisi ajal aitas ta sotsiaalteenistusel jõuda paljude abivajajateni, viies neile toidupakke koju. Koos Sangaste kultuurimajaga on korraldatud heategevuslikke kontserte, mille tulu läheb samuti abivajajatele. Ta on olnud ka mitmete suurperede toetaja. Ivo Pill on motomeeste vennaskonna Ühissõit liige ning igal aastal, augustikuus, korraldab ta Sangastes motomeeste kokkutulekuid koos kontserdiga, mis elavdavad kohaliku elu. Ivol on ka sotsiaalset närvi – eelmisel aastal toimus Sangaste kirikus Lihulas traagiliselt hukkunud motomehe ja Kaitseliidu liikme Virgot Rägastiku mälestusteenistus, kuhu kogunesid ka motomehed.

Tema algatusel on Sangaste kogudusel pikaajalised sõprussidemed Norra Bomlo kogudusega, koostöös sõpruskogudusega on toimunud orelimuusika- ja laulukontserdid kirikus.

Head Uudised GoodNews