1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Vanemuise „Wertheris“ astub lavale itaalia tenor Aldo Caputo
Vanemuise „Wertheris“ astub lavale itaalia tenor Aldo Caputo

Vanemuise „Wertheris“ astub lavale itaalia tenor Aldo Caputo

„Wertheri“ nimiosas astub 14. ja 28. veebruaril ning 3. märtsil üles itaalia tenor Aldo Caputo. Tema kõrval särab Charlotte´i rollis Karmen Puis.

Aldo Caputo õppis Bari Nicol? Piccinni konservatooriumis Luigi De Corato käe all, ta lõpetas parimate tulemustega ning astus edasi Lecce Ülikooli Konservatooriumisse, kus jätkas süvendatult muusikaalaste õpingutega. „Meeldiv ja lihvitud, väljendusrikas ja rafineeritud“ – nii on kriitikud kirjeldanud Aldo Caputo esinemist Bellini Tebaldo rollis, mis on üks selle noore tenori viimastest hiilgavatest saavutustest. Tema karjäär sai tuule tiibadesse hooajal 2001/2002 lavastusega „Sevilla habemeajaja“ Politeama Greco di Lecce teatris. Caputo debüteeris krahv Almaviva rollis, millest on saanud tema karjääri nurgakivi. Juba esimeste „habemeajaja“ etendustega algas kiire ja intensiivne tõus karjääriredelil, temast sai nõutud esineja Itaalia väljapaistvaimates teatrites nagu Teatro alla Scala Milanos, Rome Opera, Teatro San Carlo Napolis, Il Teatro Massimo Palermos, Il Teatro Carlo Felice Genovas. Caputo on oodatud solist ka välismaal – ta on esinenud USA-s, Portugalis, Venemaal, Prantsusmaal ja mujal ning selliste tuntud dirigentide käe all nagu Mazzola, Campanella, Bosman, Acocella, Welser-Möst ja Claudio Scimone.

Belgia lavastaja Albert-André Lheureux tõi Jules Massenet´ ooperi „Werther“ Vanemuises välja märtsis 2012. Lavastuse muusikajuht ja dirigent on Paul Mägi, dirigent Lauri Sirp, kunstnik Liina Keevallik ja valguskujundaja Andres Sarv. Teistes osades – Taavi Tampuu, Märt Jakobson või Valmar Saar, Reigo Tamm või Rasmus Kull, Simo Breede ja Pirjo Püvi.

„Wertheri“ etendused toimuvad Vanemuise väikeses majas. Ooperit esitatakse prantsuse keeles, eestikeelsete subtiitritega.

Johann Wolfgang von Goethe romaan „Noore Wertheri kannatused“ avaldati 1774. aastal, kus Werther on lootusetult armunud kaunisse Charlotte’i, kes vastab ka mehe tunnetele. Ent surevale emale antud lubaduse tõttu abiellub neiu siiski teise mehega ning Werther sooritab enesetapu. Sügavalt romantiline lugu noorest poeedist tekitas sensatsiooni ning sellest sai üks loetavamaid teoseid omal ajal. Ülipopulaarne romaan mõjutas isegi moodi – noormehed üle Euroopa püüdsid jäljendada Wertheri riietumisstiili. Edukusel oli paraku ka varjupool, kuna mitmed noored mehed sooritasid enesetapu samal moel kui Werther.

Head Uudised GoodNews