1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Viking Line on teenindanud veerand miljardit reisijat
Viking Line on teenindanud veerand miljardit reisijat

Viking Line on teenindanud veerand miljardit reisijat

„Viking Line alustab tagasihoidlikult Soome ühendamist Euroopaga,“ kuulutati külalistele reisilaev Vikingi esimesel reisil 31. mail 1959. aastal. Rohkem kui 60 aastat hiljem on Viking Line’iga reisinud 250 miljonit inimest ja ettevõte on kasvanud Soome suurimaks meretranspordi tööandjaks. Tallinna–Helsingi liinil sõidab Viking Line alates üheksakümnendatest aastatest.

Veerand miljardi reisija verstapostini jõuti suvise kõrghooaja lõpus augustis.

„Viking Line asutati tagasihoidliku eesmärgiga parandada Ahvenamaa ja selle elanike transpordiühendusi Mandri-Soomega. 250 miljonit reisijat on meie jaoks muljetavaldav teetähis. Praegu ühendame inimesi ümber Läänemere, hoides elutähtsaid kaubaveoühendusi Põhjamaade ja Mandri-Euroopa vahel ning pakkudes ainulaadseid Põhjamaade reisielamusi siia saabuvatele turistidele. Meil on suurepärane põhjus tänada meie kliente ning loomulikult ka meie pühendunud töötajaid ja kõiki koostööpartnereid,“ ütleb Viking Line’i tegevjuht Jan Hanses.

Praegu ühendame inimesi ümber Läänemere, hoides elutähtsaid kaubaveoühendusi Põhjamaade ja Mandri-Euroopa vahel ning pakkudes ainulaadseid Põhjamaade reisielamusi siia saabuvatele turistidele.

Viking Line’i viis laeva teenindavad aastas umbes viit miljonit reisijat. Regulaarne autopraamiliiklus on ülioluline kogu Soome turismi jaoks — Visit Finlandi statistika kohaselt tehakse välismaalt Soome igal aastal kokku ligikaudu viis miljonit reisi.

Foto: Viking Line

„Pärast koroonapandeemiat on turistide huvi Põhjamaade vastu järsult kasvanud. Samuti tundub, et üha rohkem turiste — eriti need, kes tulevad kaugemalt — soovivad avastada mitut Põhjamaad sama reisiga. Seetõttu on head transpordiühendused meie riikide vahel ka tulevikus äärmiselt olulised,“ ütleb turundusettevõtte Visit Sweden tegevjuht Susanne Andersson.

Turundusettevõtte Visit Finland vanemdirektor Kristiina Hietasaari: „Viking Line on üks Soome turismi tugisambaid. Veerand miljardit reisijat on muljetavaldav saavutus, mis annab tunnistust pikaajalisest edukast tööst ja kvaliteetsest kliendikogemusest. Läänemere kruiisid on ka üks põnevamaid turismitooteid, mida Soome väliskülalistele pakub. Soome eesmärk on olla juhtiv sihtkoht säästva turismi valdkonnas ning Viking Line’i jõupingutused meretranspordi jätkusuutlikkuse edendamiseks tugevdavad seda pilti“.

Veerand miljardit reisijat on muljetavaldav saavutus, mis annab tunnistust pikaajalisest edukast tööst ja kvaliteetsest kliendikogemusest.

Turu-uuringufirma EPSI Rating 2024. aasta meretranspordi uuringus valisid Soome reisijad Viking Line’i kolmandat aastat järjest kõige vastutustundlikumaks laevafirmaks Soome ja Rootsi vahelises liikluses, olles juhtival kohal ka kliendirahulolu poolest. 2023. aastaga võrreldes paranes kliendirahulolu enim Tallinna–Helsingi liinil.

„Meile, kes me Viking Line’is töötame, tähendab 250 miljonit reisijat 250 miljonit olulist kohtumist — iga klient on meie jaoks auväärne külaline. Oleme ühendanud Rootsi kolinud Soome emigrante endise kodumaaga, muutnud puhkusereisid kõigile kättesaadavaks ja pakkunud elamusi erinevatele põlvkondadele. Täidame klientide ootusi, liikudes samm-sammult tuleviku heitmevaba meretranspordi suunas,“ lisab Jan Hanses.

250 miljonit reisijat seitsme aastakümne jooksul

  • 1960ndad – Viking Line parandab oluliselt Ahvenamaa, Mandri-Soome ja Rootsi vahelisi ühendusi. Kümnendi lõpuks on ettevõte vedanud juba üle 3,5 miljoni reisija.
  • 1970ndad – Ettevõtte laevad transpordivad Soomest Rootsi emigreerunud reisijaid ja pakuvad neile puhkusereise endisele kodumaale. Puhkuseturism areneb ja sünnib kruiisi kontseptsioon. Kliendikogemust hakatakse regulaarselt uurima.
  • 1980ndad – Kruiisiturismi populaarsus ja reisijate ootused kasvavad. Uue ajastu kruiisilaev Mariella alustab liiklust. Meelelahutuse tähtsus suureneb. Laevadest saavad toidu- ja veinikultuuri teerajajad. Alustatakse jäätmete ringlussevõtuga. Kolme aastakümne jooksul on Viking Line’iga reisinud kokku umbes 55 miljonit inimest.
  • 1990ndad – Lõbureiside kuldajastu: Viking Cinderellal filmitakse tuntud telesaateid. Päevakruiisid Tallinnasse muutuvad üha populaarsemaks.
  • 2000ndad – Elamuste osatähtsus kruiisireisidel suureneb: üha olulisemat rolli mängivad ostlemine ja toit. Aastakümne lõpuks on Viking Line’i laevadel reisinud kokku 168 miljonit reisijat.
  • 2010ndad – Läänemere esimene kliimasõbralik laev Viking Grace alustab Turu–Stockholmi liinil. Laeval on valmisolek kasutada nii veeldatud maagaasi (LNG) kui ka tuleviku taastuvaid ja sünteetilisi kütuseid.
  • 2020ndad – Viking Line’i turuosa Turu liinil suureneb 70 protsendini, kui 2022. aastal alustab kliimasõbralik Viking Glory. Uue laeva kontseptsioon on üles ehitatud heaolule ja individuaalsetele valikutele. Turu liinil hakatakse veeldatud maagaasi (LNG) kõrval kasutama ka taastuvat biogaasi (LBG).
Head Uudised GoodNews