1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Fotograafia
  4. Vikipeedia aasta fotograafiks valiti Virgo Siil
Vikipeedia aasta fotograafiks valiti Virgo Siil

Vikipeedia aasta fotograafiks valiti Virgo Siil

Vikipeedia aasta fotograafiks valiti Virgo Siil.

2021. aastal mitmekordistus Eesti päritolu droonipiltide ja -videote hulk Vikipeedia pildipangas. Selle taga oli Virgo Siil ehk kasutaja Sillerkiil, kes on lisanud käesoleval aastal vikiprojektidesse ligi poolteist tuhat faili.

Enda sattumist Viki-ilma seostab ta eelkõige ühe teadusartiklite konkursiga ja kuna tal oli parasjagu vaba aega, siis nii leidis Virgo ennast peagi teistegi artiklite kallalt ja illustratsiooninappus hakkas teda häirima: „Üks pilt ei ütle tingimata rohkem kui tuhat sõna, aga kindlasti aitab see infot paremini talletada, isiku, koha, objekti või tegevuse konteksti selgitada.”

Ajakirjanikuna pole talle sugugi võõras kasutada Vikist leitud pilte. Selle tagamõttega alustas ta esmalt teadlaste piltide ja videomaterjali ülespanekuga, et teadlased sõna otseses mõttes rohkem pildile pääseksid. Muud valdkonnad lisandusid hiljem. Nii andis Viki ühtlasi praktilise õigustuse pikalt meeles mõlkunud droonisoetus teoks teha ja see viis teda Eesti kultuuri- ja loodusobjekte jäädvustama. Tema sajad fotod teadlastest ja ühiskonnategelastest, aga ka tänavakunstist või hoopis puidutöötlemisest on leidnud tänaseks tee enam kui tuhandesse artiklisse, millest kena hulga kirjutas fotograaf ise. Nii on Sillerkiil teinud 2021. aastal juba umbes 3800 muudatust Vikipeedias, millega ta paigutub käesoleval aastal 13. kõige rohkem muudatusi teinud isikuks. Loodud artiklite arvult (210) platseerub ta 9. kohale.

Virgo Siili on edu saatnud ka Commonsi kvaliteetsisu valimisel. 2021. aastal arvati üks tema foto Commonsi eeskujulike piltide ja kaheksa videot eeskujulike meediafailide sekka. Värskelt valiti tema artikkel Augsburgi tänavakunstist Vikipeedia kunstikuu artiklivõistluse kõige huvitavamaks kirjutiseks. Juba jaanuaris selgub, kuidas läks tal selleaastasel teadusfotovõistlusel.

Aasta fotograafi tiitel ei tulnud lihtsalt. Tugevat konkurentsi pakkusid sedapuhku Jaan Künnap, kes pälvis tiitli kahel eelneval aastal, ja Ivar Leidus, kes on viimase kümnendi kõige usinam Eesti vikifotograaf. Künnap on käesoleva aasta sees lisanud üle 3000 foto. Leidus on viinud uutesse kõrgustesse enda lisatud kvaliteetpiltide arvu.

Vikipeedia aasta fotograafi auhinda antakse välja 2017. aastast, kui selle pälvis Pärnumaal elav Kristian Pikner. Preemia eesmärgiks on tunnustada Vikipeedia pildipanka panustavaid Eesti fotograafe, tutvustada Vikipeediat kui olulist dokumentaalfoto levikukanalit ja  võimalust Eesti fotokunsti viimiseks miljonite inimesteni üle kogu maailma.

Aasta fotograaf valitakse välja rahvusvahelisse pildipanka Wikimedia Commonsisse panustavate piltnike seast, kelle tööd on leidnud tunnustust konkurssidel ja kelle panus mõne valdkonna täiendamisel või dokumentaalfoto žanri viljelemisel on silmapaistev. Vikipeedia pildipanga fotod on vaba kasutamist lubava Creative Commonsi autorile viitamise litsentsi all. Nii on ka käesoleva lehe Virgo Siili foto avaldatud CC BY-SA 4.0 litsentsi all.

Head Uudised GoodNews
tags: