1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. VILJANDI FOLGIL! Celia Roose esitleb oma uut võrukeelset albumit „Regijoon“
VILJANDI FOLGIL! Celia Roose esitleb oma uut võrukeelset albumit „Regijoon“

VILJANDI FOLGIL! Celia Roose esitleb oma uut võrukeelset albumit „Regijoon“

celiaJuba neljapäeval saab alguse üks Eesti kultuuriaasta mõjukamaid sündmusi, Viljandi Pärimusmuusika Festival ehk rahvakeeli öelduna Viljandi Folk, mis ajab linna folgirahvast umbe. Milline koht ja aeg võiks olla veel parem uue pärimusmuusikateemalise albumi esitlemiseks? Celia Roose toob oma kogumiku “Regijoon” rahva ette just Viljandi Folgi kolmandal ja eelviimasel päeval.

“Regijoon” on sõnamäng, mis kannab endas mitut erinevat tähendust. Ühelt poolt tähendab see regiooni ehk piirkonda, kust Celia ise pärit on – ajaloolist Võrumaad ja Lõuna-Tartumaad. Teiselt poolt tähendab regijoon regilaulu selle erinevate komponentidega: regilaulude tekste, viise ja erinevaid esitusstiile.

“Joon” viitab ka laulude seadetele, milles Celia püüab leida oma joont – oma teed regilaulude tõlgendamiseks. Mõnigi laul on salvestatud mitmekordselt, et tekiks arhailisele laulutraditsioonile omane heterofoonia, kus samaaegselt kõlavad ühe viisi erinevad variandid. Omaette jooned on ka laulude lood, millega on joonistatud pilte täiskasvanute elust ja nende omavahelistest suhetest. Kokku kõlavad need erinevad jooned tervikliku pildina, kus arhailine on kõrvuti kaasaegsega, isiklik suhe põimumas traditsioonidega.

Kõik plaadil olevad laulud kõlavad võru keeles. Kelle jaoks murdekeel on võõras, saab laulude sisu jälgida plaadikaante vahel olevast vihikust, samuti on seal sõnaseletusi. Erinevates lauludes mängivad pille kaasa tuntud muusikud nagu Robert Jürjendal, Reigo Ahven ja Cätlin Mägi.

Plaadi esitlus toimub Viljandi Pärimusmuusika Festivali raames laupäeval, 30. juulil. Kell 20 toimub kontsert Jaani kirikus, kus Celia Roose astub üles koos Robert Jürjendaliga. Samal hilisõhtul kell 22 toimub lauluõhtu aida väikeses saalis, kus Celia laulab eest plaadilt pärit laule ja Piret Päär jutustab sekka lugusid.

regijoon

Head Uudised GoodNews