1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Võistlustantsijad Agneta Pukk ja Karl Gutmann on valmis panustama heategevusele
Võistlustantsijad Agneta Pukk ja Karl Gutmann on valmis panustama heategevusele

Võistlustantsijad Agneta Pukk ja Karl Gutmann on valmis panustama heategevusele

Agneta Pukk ja Karl Gutmann Eesti meistrivõistlustel ladina-ameerika tantsudes
Agneta Pukk ja Karl Gutmann Eesti meistrivõistlustel ladina-ameerika tantsudes

Väikeses Ulvi külas elav Avinurme gümnaasiumi neiu Agneta Pukk on oma vanuseklassis Ida-Virumaa edukaim võistlustantsija, kelle tantsuhuvi algas varases lapsepõlves.

Tema tantsupartneriks on Tartu noormees Karl Gutmann, kes õpib Tartus Miina Härma gümnaasiumi 8. klassis. Koos on nad tulnud esikolmikusse eestimaistel võistlustel ja saavutatud väärikaid kohti ka välisriikides.

Usutluses portaalile GoodNews selgitasid tipptreenerite Kaisa Oja Mehise ja Marko Mehise õpilased Agneta ja Karl, et vaatamata välisele ilule ja efektile (kaunid rõivad, soengud, graatsilised ja väljapeetud liigutused), on võistlustants tegelikult tõsine spordiala, mis nõuab pühendumist ning loobumist nii mõnestki ajaviitest, mis noortele omased.

Agneta ja Karli lähiaja eesmärgiks on võita meistritiitel Eestis, unistuseks pääseda maailmameistrivõistlustele. Tublid tantsusportlased on valmis oma huviala kaudu panustama ka heategevusse.

Võistlustantsu peetakse vahel lihtsalt kauniks liikumiseks muusika saatel, kuid tegelikult on tegemist spordialaga. Milles seisneb tantsuspordi olemus?

Karl: Tantsusport erineb näiteks tavalisest seltskonnatantsust selle poolest, et sel alal toimub palju võistlusi. Et nendel osaleda, on vajalik pidev treening, vaja on väga head füüsilist vormi, sest pead olema kogu aeg konkurentsivõimeline. Kuna tegemist on spordiga, ei saa seda teha ainult siis, kui tekib tunne, et täna tahan trenni minna.

Agneta: Välja peabki paistma võistlustantsu ilu, kuigi seal taga on midagi palju raskemat. Sa pead olema füüsiliselt ja vaimselt tugev, siis õnnestub olla edukas.

Mis motiveeris võistlustantsuga tegelema ja kuidas teist sai tantsupaar?

Agneta: Suurem huvi tantsu vastu sai alguse saatest “Tantsud tähtedega”, kus osalesid ka meie tänased treenerid. Minu tantsutee sai alguse Jõgevalt, kui ema viis mind sinna treeningutele, olin siis 6-aastane. Algne plaan oli lihtsalt õppida selgeks mõned tantsu põhisammud, aga tantsumaailma on kerge sisse minna, kuid välja sealt pole võimalik saada. Põhimõtteliselt veeres asi aina edasi ja edasi ning nüüdseks ongi kogu minu elu ümber tantsu. Tantsupaar sai meist Karliga nii, et meie eelmised partnerid lõpetasid tantsimise.

Karl: Väiksena, kui ma trenni läksin, siis hakkas meeldima. Peale seda hakkasid tulemused tulema ja see motiveerib siiamaani.

Agneta Pukk ja Karl Gutmann Eesti meistrivõistlustel standardtantsudes
Agneta Pukk ja Karl Gutmann Eesti meistrivõistlustel standardtantsudes

Tantsite Tartus võistlustantsuklubis Prestige. Kas selle klubi tantsijad millegi poolest ka teiste klubide liikmetest erinevad, on neil n-ö oma fenomen?

Karl: Ma ei oska öelda, et me millegi poolest erineksime, aga võib-olla sellepoolest, et klubi Prestige tantsijatel on alati korrektsed ja ilusad riided ning soengud.

Agneta: Kindlasti on iga tantsija jaoks oma klubi ja treenerid parimad, nii ka minu jaoks. Võib-olla on teistest klubidest erinev see, et meie treenerid on noored ja energilised ning olnud ise väga edukad tantsijad.

Kuidas elate välja oma võidurõõmu ja ehk vahel ka meeleolu, mis tekib siis, kui kõik ei lähe nii hästi kui lootsite?

Karl: Mina üldjuhul väga välja ei näita kummalgi juhul. Aga loomulikult sisemiselt on mul väga hea meel, kui läheb hästi, ja kui ei lähe nii nagu tahaks, siis teen järeldused, mida peab treenima rohkem.

Agneta: Võidurõõmu sõnadega kirjeldada on raske, see on selline hetkeline õnnelik emotsioon sinu sees. Kui vahel siiski kõik ei laabu plaanipäraselt, on muidugi kurbus, aga tulevad uued võistlused ja meeleolud. Ei tohi halbu tundeid jätta enda sisse, ainult rõõmsaid.

Te olete saavutanud ennekõike edu standardtantsudes. Millega seda põhjendada?

Karl: Mulle endale meeldivad standardtantsud rohkem ning meile on öeldud, et kehalt me sobime ka hästi just standardisse.

Kuidas kajastub teie tantsustiilis treenerite Marko Mehise ja Kaisa Oja Mehise  õpetamisstiil?

Agneta: Arvan, et meie tantsustiilis ongi suurem osa neist, sest õpilased on alati oma õpetaja nägu. Oleme ju nendega igapäevaselt koos treeningutel ja samuti paljudel võistlusreisidel. Kaisalt olen saanud eelkõige naiselikkust ja oskust end näidata. Marko seevastu on tugeva käega treener, kes oskab meid ka hästi psühholoogiliselt motiveerida.

Kas teid on treeninud ka välismaa treenerid ja kes?

Agneta: Kui oled jõudnud tantsijana teatud tasemeni, siis on vajalik treenida välistreenerite käe all, kuna kõik areneb väga kiiresti, nii ka tants. Standarditreeninguid võtame Poola treeneri Robert Wota käest ja ladinatreeninguid Läti treeneri Atis Legzdinsi käest.

Kuivõrd olete lihvinud teineteise tantsuoskusi, mis on tugevamad küljed Agnetal ja mis Karlil?

Agneta: Partnerid täiendavad teineteist pidevalt, omavaheline klapp peab olema kõiges. Teineteise nõrku külgi peab aitama koos parandada.

Karl: Ütleme üksteisele, kui näeme, et teine teeb valesti.

Milline on perekonna mõju kordaminekutele võistlustantsus?

Agneta: Ilma perekonna toetuseta oleks minul praktiliselt võimatu tegeleda võistlustantsuga. Elan ju Ida-Virumaal, Ulvi külas ning sõidan igapäevaselt Tartusse trenni. See on meeskonnatöö, kus kõigil on oma roll. Naljaga pooleks võib öelda, et ema on minu taksojuht ja isa finantsjuht. Pere on minule tähtis ka emotsionaalselt, toetades mind kõiges.

Karl: Perekond peab olema väga toetav. Kogu pere peab arvestama minu võistlusgraafikuga ja igapäevaste treeningutega, sest tavaliselt peavad vanemad meid viima võistlustele ja tihti ka koolist otse trenni, kuna sageli on meil päevas mitu trenni ja ajaliselt teisiti ei jõuaks.

Missuguseid füüsilisi ja vaimseid omadusi on võistlustants teis esile toonud või paremaks muutnud?

Agneta: Tants tekitab positiivseid tundeid, olles väga emotsionaalne tegevus, kuid lisanduvad ka mitmed eluks vajalikud oskused – areneb väljendusoskus, suhtlemis- ja koostööoskus. Samuti olen kindel, et võistlustantsu harrastamine annab põhja nii heale käitumisele kui hoolsusele, sest olulist rõhku pannakse ka käitumis- ja viisakusreeglitele. Kuna tantsimine on paarisala, siis õpetab see kaaslastega arvestama.

Karl: Võistlustants on esile toonud sirge ja hea rühi, võhma.

Millest olete pidanud võistlustantsuga tegelemise tõttu loobuma?

Agneta: Võistlustantuga tegelemise tõttu olen pidanud loobuma paljustki. Näiteks peaaegu kõigist koolivälistest tegevustest ja üritustest, aga ma ei ole sellepärast sugugi kurb. Võistlustantsuga tegelemine on andnud mulle näiteks palju võimalusi reisida, mis minuvanustele nii tavaline pole.

Karl: Kindlasti oma vabast ajast, koolis toimuvatest üritustest ja sõprade ning pereliikmete sünnipäevadest.

Missugused on emotsioonid esinemistelt pidulikelt sündmuselt? Ehk ka mõned näited atraktiivsematest ja eksklusiivsematest esinemispaikadest?

Agneta: Esinema on kutsutud meid päris palju. Iga esinemine on erinev, seda ka emotsionaalselt. Üks lahedamaid esinemisi oli kindlasti Geopargi raames Tartus Raekoja platsil.esindada Peipsimaad.

Karl: Esineda on alati väga meeldiv ja tekitab uhke tunde. Samas on esineda alati veidi pingelisem kui võistelda. Kuna tavaliselt oleme sellisel juhul platsil ainult partneriga kahekesi ja teame, et kogu publik vaatab ainult meid, paneb see mõtlema, et kõik peab tulema väga hästi välja. Seni on minu kõige toredam esinemine olnud Jõgeva maavanema vastuvõtul, kus meie tantsuga algas kogu pidulik osa. Rahvast oli palju ja saal oli väga kena.

Missugune peab olema võistlustantsuspordi majanduslik tagala?

Agneta: Võistlustants on spordiala, mis on väga kallis. Siiani on õnnestunud toime tulla oma jõududega, kuid abi kuluks ära. Sponsoreid otsida on keeruline, kuna keegi ei näe seda ilusat ala spordina. Välja paistavad kaunid kleidid, soengud ja naeratavad lapsed, aga selle taga on suur töö ja kulutused. Kulukad on välistreenerid ja välisvõistlused. Kui keegi tunneb, et sooviks meie tantsuteed toetada, siis oleksime väga tänulikud.

Karl: Kui on soovi tegeleda võistlustantsuspordiga tipptasemel, siis tavaliselt mingil hetkel pere rahadest enam ei piisa. On vaja leida toetajaid, sest väljaminekud on lihtsalt liiga suured.

Missuguseid võimalusi näete võistlustantsul heategevusele kaasaaitamisel? Kas olete ise tantsinud heategevusüritustel?

Agneta: Siiani ei ole me konkreetselt heategevusüritustel osalenud, aga kui keegi arvaks, et meie tantsust võiks abi olla, siis oleme rõõmuga nõus.

Karl: Saaksime käia erinevatel üritustel esinemas. Tasu me selle eest ei sooviks, vaid see läheks kellelegi, kes seda abi vajab. Seni pole me heategevusüritustel käinud.

Millised on teie lähemad ja kaugemad eesmärgid võistlustantsus?

Agneta: Käimasoleva hooaja peab edukalt lõpetama. Hästi peame võistlema augustis Stuttgardis. Kaugemale ulatuvalt peame mõtlema ja valmistuma järgmiseks aastaks, et edu saavutada noorte vanuseklassis.

Karl: Lähim eesmärk oleks tulla Eesti meistriteks, kaugem oleks osaleda MM-il ning saada vähemalt poolfinaali.

2015. – 2016. aasta hooaja tulemusi:

26.09.15 EKV Tallinnas ladina-ameerika tantsudes 2. koht
18.12.15 Põhja-Euroopa meistrivõistlused Riias standardtantsudes 5. koht
23.01.16 Eesti meistrivõistlused 10-tantsus 3. koht
12.03.16 Eesti meistrivõistlused standardtantsudes 3. koht
26.03.16 EKV Nõos standardtantsudes 3. koht
02.04.16 WDSF Klaipeda Open standardtantsudes 4. koht

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews