1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. GOODNEWS EKSKLUSIIV I Parim pitsameister Annemari Kotkas: armastus ja hoolikus on hea pitsa saladus
GOODNEWS EKSKLUSIIV I Parim pitsameister Annemari Kotkas: armastus ja hoolikus on hea pitsa saladus

GOODNEWS EKSKLUSIIV I Parim pitsameister Annemari Kotkas: armastus ja hoolikus on hea pitsa saladus

Kui armastus kokkamise vastu algab lapsepõlves lihtsatest katsetustest ja viib aastate jooksul tunnustuse ja loovate retseptideni, võib sündida midagi erilist. Annemari Kotkas, Järveküla Pappa Pizza kokk, tõusis Eesti parimaks pitsameistriks 2024 tänu oma kirele, hoolikusele ja oskusele pakkuda rõõmu igas tükis. „Mulle on alati meeldinud süüa teha ja pitsade valmistamine pakub võimalust ühendada loomingulisus ning praktiline töö.“ Annemari rääkis heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus, milliseid väljakutseid tuleb pitsameistritel igapäevaselt ületada ning mis teeb ühe pitsa tõeliselt eriliseks.

Mulle on alati meeldinud süüa teha ja pitsade valmistamine pakub võimalust ühendada loomingulisus ning praktiline töö.

Foto: Aventus, Robinsoni Restoranid OÜ

Kuidas algas teekond pitsameistriks?

Annemari kokanduspisik tärkas juba lapsena. „Proovisime vanema õe ja vennaga saia teha jahust ja veest. Kuigi sellest midagi välja ei tulnud, oli see väga lõbus,“ meenutas ta. Toidu valmistamise armastus jäi püsima ja viis teda tööle Opera Pizzasse, kus ta sai esimesed teadmised pitsataigna valmistamisest. Hiljem liikus ta edasi Peetri ja Pappa Pizzasse, kus arendas oma oskusi veelgi. „Mulle meeldib see töö, sest saan teha midagi oma kätega ja näha, kuidas kliendid rõõmustavad maitsva pitsa üle,“ ütles Annemari.

Mulle meeldib see töö, sest saan teha midagi oma kätega ja näha, kuidas kliendid rõõmustavad maitsva pitsa üle.

Parim pitsameister

Tiitel „Parim Pitsameister 2024“ oli Annemarile suur üllatus. „Konkurents oli tihe ja ma ei osanud võitu ette näha,“ tunnistas ta. Võit tekitas nii üllatust kui ka suurt rõõmu. „See tunnustus tähendab mulle väga palju ja motiveerib edasi pingutama.“

See tunnustus tähendab mulle väga palju ja motiveerib edasi pingutama.

Foto: Mirko Viik

Võistluste väljakutsed ja loomingulised lahendused

Võistlustel tuli pitsameistritel panna proovile oma oskused mitmes kategoorias. Kõige keerulisemaks pidas Annemari kiiruse vooru, kus pidi käsitsi valmistama kolm keskmise suurusega pitsapõhja. „Kiirustades kipuvad põhjad venitades augud sisse tulema ja nende parandamine võtab aega,“ selgitas ta. Harjutamine töökaaslastega aitas tal võistluspingega toime tulla.

Fantaasiavoorus lõi Annemari oma erilise pitsa – Camberi Chilli Pitsa. Selle maitsed ühendavad hiidkrevetid, tšilli, küüslaugu, kirsstomatid, peterselli ja sidruni. „Mulle meeldivad mereannid ja teravad maitsed, seega oli see kombinatsioon minu jaoks ideaalne,“ selgitas ta. Pitsa pälvis kiidusõnu nii maitse kui ka välimuse eest.

Igapäevatöö pitsameistrina

Annemari tööpäevad Pappa Pizzas algavad ahju ettevalmistamise ja toorainete ülevaatamisega. „Töövahenditest on meil abiks taignarullimise masin, kuid kõige olulisem on kätega tehtav töö, sest see annab igale pitsale erilise hoolitsuse,“ rääkis ta.

Tema sõnul on tähtis, et pitsa oleks visuaalselt ilus ja toorained jagatud ühtlaselt. „Kui panna pitsade valmistamisse head energiat, maitsevad need alati paremini,“ usub Annemari, lisades, et kui pitsa näeb isuäratav ja ahvatlev välja, siis maitseb ka kindlasti hästi. „Öeldakse, et inimene sööb ka silmadega. Proovin teha pitsasid suurima hoolikuse ja armastusega.“

Öeldakse, et inimene sööb ka silmadega. Proovin teha pitsasid suurima hoolikuse ja armastusega.

Annemari Kotkas. Foto: Terle Viik

Õppetunnid ja inspiratsioon

Töös on olnud nii õnnestumisi kui ka vigu, kuid iga kogemus on Annemarile midagi õpetanud. Näiteks õppis ta kiirel ajal käe põletamise kogemusest, et ka pingelises olukorras on oluline rahulikuks jääda. „Õppetunnid aitavad järgmistel kordadel paremini toime tulla,“ leidis ta.
Loomingulisus on Annemari töö lahutamatu osa. Ühel rahulikul päeval sündis tema ja töökaaslase loovuse tulemusena topeltpõhjaga „pitsatort“, mis osutus mahlaseks ja väga mõnusaks. „Sellised hetked toovad töösse rõõmu ja uusi ideid.“

Nõuanded kodukokkadele ja unistused

Annemari julgustab kodukokkasid pitsa valmistamist proovima. „Kõik algab heast taignast. Soovitan proovida kodus ise teha pärmitaigen, valmistada maitsev pitsakaste ning katta pitsa oma lemmik koostisosadega. Need, kes soovivad lihtsamat teed minna võivad proovida ka külmutatud pitsataignast pitsat valmistada,“ soovitab ta.

Tema võistlustel valmistatud pitsa – Camberi Chilli Pitsa – on nüüdseks Järveküla Pappa Pizzas menüüs olemas ja ootab kõiki, kes hindavad eksootilisi maitseid. „Ma arvan, et sellega on mu unistus luua enda pitsaretsept juba loodud.“

Hea pitsameistri saladused

Heaks pitsameistriks saamine nõuab sõbralikkust, head suhtlemisoskust ja kohusetundlikkust. „Oluline on ka multifunktsionaalsus ja oskus keskenduda mitmele asjale korraga,“ rõhutab Annemari. Tema sõnul toob tööle sära, kui seda teha kire ja pühendumisega.

Küsimusele, milline on tema enda lemmikpitsa, vastab Annemari: „Mulle meeldib valge kastmega nelja juustu pitsa, kus peal on tavaline juust, sinihallitusjuust, parmesan, cheddar ja kadaka juust ning lisaks chorizo vorst. Mulle lihtsalt nii meeldib juustude maitsekombo.“

Heaks pitsameistriks saamine nõuab sõbralikkust, head suhtlemisoskust ja kohusetundlikkust.