1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. 1. märtsil avati ÜROs Eesti graafika näitus Vabadus 21. sajandil
1. märtsil avati ÜROs Eesti graafika näitus Vabadus 21. sajandil

1. märtsil avati ÜROs Eesti graafika näitus Vabadus 21. sajandil

Jaak Visnapi poolt kureeritud kunstinäitus sai toimuda koostöös välisministeeriumi ja Eesti alalise esindusega ÜRO peakorteri ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures Genfis. Näituse toimumisega tähistatakse ühtlasi Eesti 105. sünnipäeva.

Foto: Eesti Litograafiakeskus

Näituse avakõnes tõi kuraator Jaak Visnap tõi välja, et väike Eesti on maailmas suutnud algatada suuri projekte, ka meie kunstil on oma sõnum öelda. Eesti vabadus väljendub Vabadus 21. sajandil näitusel väljas olevates kunstiteostes. See on kunstiprojekt, mille sügavam sisu alles avaneb. Üks teostest on Hardi Volmeri teos “Musta augu praktika”, milles kunstnik kujutab Venemaa president Putinit maailmale musta auku kaevandamas.

Foto: Eesti Litograafiakeskus

Vabadusel on palju ilminguid, mis kõik on seotud inimõigustega. Vabaduse näitus tänases heitlikus maailmas aitab mõtestada vabaduse olemust. ÜROsse sobib näitus väga hästi, sest samal ajal toimub Genfis ÜRO inimõiguste konverents. Selle taustal saab kindlasti arutleda inimeseks olemise põhiküsimusi. Päeval, mil algas täiemahuline Venemaa poolt algatatud sõda Ukraina vastu oli Eesti sünnipäev ja näitus alustas maailmas teekonda, et eesti kunstnike sõnum vabadusest jõuaks maailmas võimalikult paljude inimesteni.

Näitusel on esindatud 21 eesti kunstniku vabaduse olemust mõtestavat teost kunstnikelt Raul Meel, Marko Mäetamm, Kiwa, Laurentsius, Jaak Visnap, Urmas Viik, Navitrolla, Kadri Alesmaa, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Hardi Volmer, Kadri Kangilaski, Evi Tihemets, Peeter Allik, Jaan Toomik, Ivar Kaasik, Liisa Kruusmägi, Tarrvi Laamann, August Künnapu, Maarit Murka ja Priit Pärn. Näitus Genfis jääb avatuks 17. märtsini.

Head Uudised GoodNews