1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. 150 jõulutähte andsid ajaloolisele Tallinna hoonele särava kuue
150 jõulutähte andsid ajaloolisele Tallinna hoonele särava kuue

150 jõulutähte andsid ajaloolisele Tallinna hoonele särava kuue

Ajaloolise Tartu mnt 24 korterelamu aknad on ehitud rohkem kui 150 STRÅLA jõulutähega, et tuua pimedatesse talveõhtutesse valgust ja luua pühademeeleolu. Tegemist on hoonega, mis on osa endisest Dvigatel tehase töötajate elamukvartalist ja mille IKEA kaunistas jõuluprojekti raames, mis viiakse läbi kõigis Balti pealinnades.

„Selleks, et innustada ja julgustada Eesti elanikke oma kodudesse jõuluvalgust tooma, käivitasime eriprojekti – tegime koostööd ühe Tallinna hoone elanikega ja panime kõik nende aknad tähekujuliste jõuluvalgustitega särama. Kodude jõulutuledega kaunistamise traditsioon on Skandinaavia riikides väga populaarne ja me soovime, et Eesti inimesed saaksid samuti aasta kõige pimedamal ajal tähesära nautida,” selgitas IKEA Tallinna väljastuspunkti juht Aleksejs Mihailovs. Ta lisas, et projekt viiakse läbi ka Riias ja Vilniuses, kus on üks hoone samamoodi kaunistatud. Kõikides Baltikumi pealinnades jäävad hooned tähesärasse kuni aasta lõpuni.

Õdusad ja soojad jõulud kõigile

Projekti peamiseks kaunistuseks on kuulus IKEA toode – STRÅLA tähekujuline lambivari. Need töötavad LED-lampidega, mis tarbivad kuni 85% vähem energiat ja kestavad traditsiooniliste lampidega võrreldes kuni 10 korda kauem. Projekti käigus anti kõik kaunistused korteritele tasuta ja elanikele pakuti välja võimalus need alles hoida, et ka tulevastel aastatel maja valgusega täita.

„Õdusad ja soojad jõulud on IKEA abil paljudele taskukohased. Sel aastal veedame kodus aega rohkem kui kunagi varem ja ka tähistame seal. See koostöö Tallinna elanikega aitab avastada uusi viise, kuidas kodus pühademeeleolu luua,” ütles Mihailovs.

Nüüdseks ehitud korterelamu valiti konkursi käigus, kus kõik Tallinna kortermajade elanikud said oma maja kaunistamiseks kirja panna. „Soovi avaldati paljudest hoonetest Tallinna erinevatest linnaosadest. Valituks osutus Tartu mnt 24 hoone oma arhitektuurilise tähtsuse ja väga hea asukoha pärast Tallinna ühe kõige liiklusrohkema tee ristmikul. Jõulutuled Tallinna südames toovad rõõmu paljudele inimestele, mitte ainult majaelanikele,” selgitas Mihailovs.

Arhitektuurilise tähtsusega hoone

Korterelamu on osa endisest Dvigatel tehase kvartalist, mille projekteeris arhitekt A. Vlassov ja mis ehitati tehase töötajatele 1957. aastal. Kvartal koosneb neljakorruselistest kolme- ja viieosalistest hoonetest, mille aktsendiks on Tartu mnt 24 asuv kuuekorruselise keskosaga nurgahoone. Tegu on sõjajärgse arhitektuuri pärandiga, mis on praegu muinsuskaitse all.

Ehitud hoone elaniku Anastassia sõnul oli IKEA kaunistamisprojekt tore üllatus ja kuna pere jaoks on jõulutunne väga oluline, on ta eriliselt tänulik.

„Jõuluaeg toob meie peresse alati rõõmu ja positiivsust. Me paneme kodu kaunistamisele igal aastal palju rõhku – 3-meetrine jõulupuu, tuled ning kaunistused on miski, milleta me kindlasti jõule ette ei kujuta. Mulle on alati meeldinud, kuidas jõulutuledega kaunistatud aknad loovad kodus hubase tunde ning tekitavad pühademeeleolu ka tänaval liikudes. Jõulud on üllatuste aeg ning kaunid valgustähed aitavad kindlasti pimedal talveajal tuua soojust ja hubasust mitte ainult meie koju, vaid rõõmustada ka kõiki meie majast möödujaid,” ütles Anastassia.

Head Uudised GoodNews