1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. PUHTAM KESKKOND I Pirita jõe kaldaid puhastatakse pilliroost
PUHTAM KESKKOND I Pirita jõe kaldaid puhastatakse pilliroost

PUHTAM KESKKOND I Pirita jõe kaldaid puhastatakse pilliroost

Pirita jõe kaldad Pirita jõe sillast kuni Pirita spordikeskuse paadisillani puhastatakse pilliroost ja sinna sattunud prügist.

Pirita linnaosa vanema Tõnis Liinati sõnul kasvab pilliroog Pirita jões päris hoogsalt ning roostik võtab enda alla aina laiemaid alasid. “Pirita jõe kaldaäärtes vohab lai pillirooriba ning täna alustati jõe suudmealal selle niitmisega. Tööde tegemiseks kasutatakse Rootsis ehitatud amfiibtraktorit Truxor. See on spetsiaalne märgaladel ja veekogudel töötamiseks mõeldud masin, mis niidab veetaimi ja toob need ka kaldale,” selgitas Liinat.

Traktori lõikur võtab taimi kuni poolteise meetri sügavuselt. Pärast lõikamist asendatatakse lõikur kogumishanguga ning pilliroog tõstetakse kaldale kuivama, et seejärel minema vedada. Samuti korjab traktor kokku pilliroo vahel ulpiva sodi ja toob ka selle kaldale.

Linnaosavanema sõnul vajavad veekogud pidevat hoolt, sest kiiresti kasvav roostik varjab maastikuvaateid, tekitab kallastel ebameeldivat haisu ning takistab paadiga sõitmist ja ujumist. “Pilliroogu tuleks niita igal aastal ning nii mitu aastat järjest. Selle tulemusel peaksid pilliroojuurte jõuvarud kahanema ja roo kasvamine pidurduma ning paranema ka veekogu üldine ökoloogiline seisund,” arutles Liinat. Ta tõi esile, et töö tegemisel on arvestatud kõikide Pirita jõele ja selle ümbrusele seaduste, määruste ja eeskirjadega kehtestatud piirangutega.

“Jõe kallastelt roostiku niitmine on samm Pirita silla ja Pirita spordikeskuse paadisilla vahelise ala korrastamise suunas. Jõe ja spordikeskuse vaheliselt alalt on koristatud murdunud puid ja harvendatud põõsaid ning ala on muutunud heakorrastatumaks ja jalutajasõbralikumaks. Kui kõik läheb plaanidekohaselt, peaks veel sellel suvel rajatama jõele väliujula,” sõnas Liinat.

Töid Pirita jõel teeb linnaosa valitsuse tellimusel OÜ Preisor.

Head Uudised GoodNews