1. Avaleht
  2. Toit
  3. Tänavu rändas prügikasti 20% vähem koolitoitu
Tänavu rändas prügikasti 20% vähem koolitoitu

Tänavu rändas prügikasti 20% vähem koolitoitu

Võrreldes eelmise aastaga jõudis Eesti kooliõpilaste taldrikutelt prügikasti üle viiendiku vähem toitu, selgus keskkonnakuu raames Daily koolisööklates toimunud toiduraiskamisvastasest aktsioonist.

Konkursi käigus jälgisid üle 70 kooli üle Eesti ühe nädala jooksul seda, kui palju söögivahetundide jooksul toitu ära visatakse. Õpilased said koolisööklatesse paigaldatud plakatitele märkida põhjuse, miks nad toitu ära viskasid.

„Keskmiselt viskas üks õpilane oma portsjonist prügikasti 21 grammi toitu, mis on 6 grammi vähem kui eelmisel aastal. Kui korrutada päästetud toidu kogus Eesti üldhariduskoolide õpilaste arvuga, on tulemuseks umbes 157 tonni toitu aastas. Tubli tulemus näitab selgelt, et lapsed teadvustavad üha rohkem toiduraiskamise probleemi ja vähemalt koolisööklas teevad toitu tõstes teadlikke valikuid,“ ütles Daily kaubamärgi all toitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.

Aktsiooninädalal toimus ka koolidevõistlus, mille võitis Merivälja Kool, kus iga portsjoni kohta läks raisku kõigest 12 grammi toitu.

„Üldiselt oli raisatava toidu kogus väikseim nendes koolides, kus on iseteenindusliin ja õpilastel võimalus portsjoni suurust ise valida. Kuna pandeemia tõttu on olnud keeruline sööjate täpset arvu ennustada, siis kasvas selle aasta toidukaalumisel päeva lõpus ülejäänud toidu kogus. Praegusel ajal on eriti oluline, et kool ja söökla teeksid omavahel koostööd, toimuks kiire infovahetus ja näiteks info distantsõppele minevate õpilaste kohta jõuaks kiiresti ka söökla personalini. Nii saame oluliselt toidu raiskamist vähendada,’’ nentis Endrikson.

Keskkonnakuu jooksul korraldatakse koolides ka tuleviku koolitoidu ideekonkurssi, mis annab õpilastele võimaluse jagada retseptisoovitusi ja ideid seoses koolitoidu veelgi paremaks muutmisega. Samuti jätkab Daily kampaaniaga ,,Kokkame koos!’’, mille jooksul valmistavad õpilased koolikokkade abiga allesjäänud toidust maitsvaid roogasid.

Head Uudised GoodNews
tags: