1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Riigikogus päriti aru koolilõunate riikliku toetamise kohta
Riigikogus päriti aru koolilõunate riikliku toetamise kohta

Riigikogus päriti aru koolilõunate riikliku toetamise kohta

Riigikogu täiskogu ees andis täna vande uus riigikohtunik ning ministrid vastasid kümnele arupärimisele.

Riigikogu ees andis ametivande Riigikohtu liige Vahur-Peeter Liin.

Riigikogu kuulas ära ministrite vastused 10-le arupärimisele

Riigikogu liikmete arupärimisele koolilõuna toetuse alammäära tõstmata jätmise põhjuste (nr 23) kohta koalitsioonilepingus vastas peaminister Kaja Kallas, et seaduse järgi on koolilõuna tagamine kohalike omavalitsuste ülesanne. „Koolitoidu rahastamine riigi poolt on hea tahe, mitte riigi kohustus. Kui koolilõuna vajab täiendavat rahastust, siis tuleb vahendeid leida kas kohalikul omavalitsusel või kokkuleppel kogukonnaga,“ märkis peaminister.

Kallas lisas, et Global School Feeding Survey 2021. aasta raporti kohaselt on Eesti riik üks enam koolitoitu rahastavaid riike Euroopas ja maailmas, seda nii riigieelarvest sihtotstarbelise toetusena kui ka kohaliku omavalitsuse panusena koolilõunaks, lisaks mahetoidumeede, puu- ja juurvilja, koolipiima meetmed. „Oleme kokku leppinud, et suurendame mahetoodangu eelistamist nügimismeetoditega. Seetõttu jätkame laste tervislike toitumisharjumuste kujundamise toetamiseks mahetooraine kasutamise kompenseerimist koolides ja lasteaedades,“ lisas ta ja täpsustas, et nelja aasta jooksul eraldatakse selleks täiendavaid vahendeid kokku 3,5 miljoni euro ulatuses. 2024. ja 2025. aastal aastas 0,5 miljonit eurot, 2026. aastal 1 miljon, 2027. aastal 1,5 miljonit lisaeurot. „Baasis on meil sellele tegevusele toetust 1 250 000 eurot. Samuti jätkub toetus, et pakkuda lastele puu- ja köögivilja, piima ja piimatooteid, millega aidatakse kaasa laste tervislike toitumisharjumuste kujundamisele.“

Samuti vastas Kallas arupärimistele laiapõhjalise riigikaitse rahastamise (nr 25), rohepöörde elluviimise (nr 27), sõjalise riigikaitse uute võimearenduste (nr 30) ning puuduste kohta kriisiaja ettevalmistuses ja riigisekretäri rolli kohta (nr 26).

Riigikogu liikmete arupärimisele Ida-Virumaa (nr 12), Eesti postiteenuse jätkusuutlikkuse (nr 22) ja Ida-Virumaa olukorra kohta (nr 56) vastas regionaalminister Madis Kallas ning arupärimisele eesti õppekeelele ülemineku (nr 31) ja maakoolide saatuse kohta (nr 24) haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.

  • Istung lõppes kell 19.56.
Head Uudised GoodNews