8. veebruaril toimus Pärnus Torres Zero Challenge meelelahutusasutuste konkursi kohalik finaal. Kahes osas toimunud võistluse võitis Regor Siiner, kes esindab Eestit märtsis Hispaanias toimuvas finaalis, kus peaauhinnaks 30 000 eurot.
Torres Zero Challenge algatuse eesmärk on innustada baare ja baarmene üle maailma lähenema valdkonnale jätkusuutlikult, edendades keskkonnasäästlikku mõtlemist ning innovatsiooni kokteilinduses.
Konkursi Eesti finaal tõi Pärnusse kokku kohalikud baarimaailma tipud. Neli finalisti – Regor Siiner, Mart Kukk, Martin Müürisepp ja Leon Štroman – läbisid kaks vooru võimaluse nimel esmakordselt esindada Eestit rahvusvahelises finaalis. Meeleolukas õhtu algas finalistide keskkonnasõbralike ideede esitlemisega, jätkus kokteilivõistlusega ning lõppes vägeva järelpeoga.
Kohtunikepingis hindasid osalejate ideid ja kokteile range pilguga ligi 20 aasta pikkuse kogemusega toidu- ja joogi ajakirjanik Martin Hanson, kokteilide valmistamise Eesti meister Karina Tamm, meelelahutusvaldkonna entusiast Mairold Millert ning Pärnumaa arenduskeskuse KOBAR kogukonnajuht Merle Einola.
Võitjaks osutus Regor Siiner, kes juba märtsis suundub Barcelonasse, kus astub vastu Hispaania, Itaalia, Mehhiko, Kanada, Leedu, Soome, Ühendkuningriikide, Ameerika ja Dubai finalistidele. Suursündmuse eel külastatakse kohalikke innovaatilisi baare, nende seas ka konkursi eelmise aasta võitja Giacomo Giannotti kokteilibaari Paradiso, mis 2022. aastal hinnati maailma parimaks. Finaalis võetakse taas ette roheliste ideede esitlus ja kokteilivõistlus valdkonna tipptegijatest koosneva žürii ees. Võitjale kuulub 30 000 eurot, et viia ellu oma lähenemine, mida esitleti.
“Jätkusuutlikke ideid keerleb mul peas alati, seega oli au väärika žürii ees ühte neist Torres Zero Challenge raames esitleda,“ ütles Regor Siiner. „Kui tavaliselt veetakse baaridesse tsitruselisi tuhandete kilomeetrite kauguselt, sest Eesti looduses neid ei kasva, siis tegelikult on meil siin mitmeid võimalusi nende asenduseks. Aiast leitavad rabarberid, õunad ja marjad võivad mängida sama rolli, kuid teekond meie lauale neil palju lühem, vähendades süsiniku jalajälge märkimisväärselt,“ lisas ta. „Torres Zero Challenge finaal tõestas, et ideid keskkonnasõbralikumaks baarimaailmaks on palju ka Eestis. Tegelikult on vaja vaadata suuremat pilti, sest jätkusuutlikumaks peab muutuma kogu sektor ja soovin tõestada, et see on tegelikult ka tehtav.“
Torres Zero Challenge Eesti finalistide jätkusuutlike ideede tutvustus:
- Leon Štromani idee seisnes pakendikulu vähendamisel läbi suurte koguste – kui maaletoojatelt saaks tellida suuri koguseid ühes pakendis, tekiks kordades vähem äravisatavat prügi erinevate pudelite ja purkide näol.
- Mart Kukk soovis kasutada jätkusuutlikult ära jäämasina veekadu. Ühe mõttena tõi ta välja baari rajada väikene oaas taimedele ja ürtidele ning neid kasta veega, mis jäämasina töötamisest üle jääb.
- Martin Müürisepp presenteeris lahendust, kus autokütusena kasutatakse taimeõli. See võimaldaks kasutada autot nii kaupade transportimisel kui ka saata uuele ringile suvepealinna friteerimise ülejäägid.