1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti noored tõid rahvusvaheliselt olümpiaadilt koju 9 medalit
Eesti noored tõid rahvusvaheliselt olümpiaadilt koju 9 medalit

Eesti noored tõid rahvusvaheliselt olümpiaadilt koju 9 medalit

Eesti neljaliikmeline meeskond tõi sel aastal rahvusvaheliselt maateaduste olümpiaadilt koju üheksa medalit, millest kolm oli meeskondlikku kulda. Pekingi võistlusel osales 136 õpilast 35 riigist.

17. rahvusvaheline maateaduste olümpiaad selgitas välja parimad õpilased maateaduste tundmises. Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi professori ja Eesti võistlejate juhendaja Alvar Soesoo sõnul oli selle aasta olümpiaadil näha, et maateaduste tähtsus on maailmas oluliselt kasvanud ja seda olümpiaadi võetakse väga tõsiselt. “Ma olen uhke meie suurepäraste teadmistega gümnasistide üle, kes tihedas konkurentsis edukad olid.”

Ma olen uhke meie suurepäraste teadmistega gümnasistide üle, kes tihedas konkurentsis edukad olid.

Olümpiaad katab laia spektrit teemasid, mis on lisaks geoloogiale seotud ka kliimamuutustega, Maa ressursside parema kasutamisega, samuti keskkonnateemadest kuni Päikesesüsteemi planetoloogiani välja. “Tänapäevases kõrge tehnoloogilise arenguastme ja tarbimisharjumustega ühiskonnas on Maa-teadused olulise väärtusega, mõistmaks ja lahendamaks globaalseid probleeme. Meie õpilased on mitmendat aastat näidanud, et suudavad lahendada keerukaid ülesandeid, mis on eriti oluline arvestades meie ees seisvate väljakutsetega, mille lahendamiseks on vaja nutikaid otsuseid meie noortelt maateaduste asjatundjatelt,” lisas Soesoo.

Tänapäevases kõrge tehnoloogilise arenguastme ja tarbimisharjumustega ühiskonnas on Maa-teadused olulise väärtusega, mõistmaks ja lahendamaks globaalseid probleeme.

Võistlus koosnes teoreetilisest ja praktilisest testist ning geoloogilisest välitööst.

Eestit esindasid:

  • Tallinna Reaalkooli õpilased Liisa Pata (3 medalit) ja Tuuli Hanson (1 medal)
  • Gustav Adolfi Gümnaasiumist Silvia Nafthal (2 medalit)
  • Pärnu Koidula Gümnaasiumist Aaron Unt (3 medalit)

Eesti võistlejate juhendajateks olid TalTechi geoloogia instituudi professor Alvar Soesoo ja Siim Nirgi Eesti Geoloogiateenistusest.

Alvar Soesoo tänas kõiki toetajaid, kes võistlusel osalemise võimalikuks tegid, ning lisas, et õpilased on koos mentoritega Eestile väga head reklaami teinud. Eesti meeskonna osalemist olümpiaadil toetasid TalTech, Tartu Ülikool, Eesti Geoloogiateenistus, Tallinna Reaalkool, Gustav Adolfi Gümnaasium, Pärnu Koidula Gümnaasium, Pärnu Haridusosakond, Eesti Geoloogia Selts, Eesti Mäeselts ja Eesti Killustik OÜ.

Eesti maateaduste olümpiaadi korraldavad Tallinna Tehnikaülikooli olümpiaadikool ja geoloogia instituut. TalTechi geoloogia instituut kuulub Tallinna Tehnikaülikooli loodusteaduskonda, ühendab loodusteadused ja inseneriõppe ning koolitab mäetööstuse spetsialiste. Samuti uurivad instituudi teadlased, milliseid toormeid Eesti tulevikus vajab ning millised on parimad tehnoloogiad nende kaevandamiseks.

Head Uudised GoodNews