1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Euroopa Parlamentidevaheline Kosmosekonverents on järgmisel aastal Eestis
Euroopa Parlamentidevaheline Kosmosekonverents on järgmisel aastal Eestis

Euroopa Parlamentidevaheline Kosmosekonverents on järgmisel aastal Eestis

Luksemburgis toimunud Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi (EPK) plenaaristungil otsustati ühehäälselt, et 2025. aastal on organisatsiooni eesistujamaaks Eesti.

Eesti delegatsiooni esimees Mario Kadastik ütles, et seega võõrustab Riigikogu järgmise aasta vältel EPK liikmesriikide, Euroopa Kosmoseagentuuri ja Euroopa Kosmosepoliitika Instituudi delegatsioone.

Mario Kadastiku sõnul on kavas kosmosevaldkonna töötuba 2025. aasta kevadel ning plenaaristung sügisel. Kadastik ütles tänasel plenaaristungil: „Tänane kaitse- ja julgeolekuteemaline arutelu kosmosevaldkonnas on olnud suurepäraseks sissejuhatuseks Eesti tulevasele eesistumisele. Järgmisel aastal kavatseme keskenduda veelgi enam julgeoleku ja kosmosevaldkonna ühisosale ning suurendada poliitikute osalust nendes aruteludes.“

Järgmisel aastal kavatseme keskenduda veelgi enam julgeoleku ja kosmosevaldkonna ühisosale ning suurendada poliitikute osalust nendes aruteludes.

Euroopa Parlamentidevaheline Kosmosekonverents (European Interparliamentary Space Conference – EISC) asutati 1999. aastal ning selle täisliikmeks võivad olla Euroopa Liidu ja/või Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriikide rahvusparlamendid, kes on loonud kosmose küsimustega tegelemiseks komisjoni või toetusrühma.

EISC-i eesmärk on pakkuda Euroopa riikide parlamentidele võimalust vahetada infot, arutleda ja teha analüüse kosmosepoliitika vallas. EISC-i istungitel vastu võetud resolutsioonid ei ole rahvusparlamentidele siduvad, kuid organisatsioon aitab mõtestada Euroopa riikide seadusandjate rolli kosmose valdkonnaga tegelemisel.

EISC-i eesmärk on pakkuda Euroopa riikide parlamentidele võimalust vahetada infot, arutleda ja teha analüüse kosmosepoliitika vallas.

Praegu on organisatsioonil 14 täisliiget sealhulgas Soome, kes astus liikmeks tänasel istungil. EISC-i ametlikud keeled on inglise, prantsuse ja saksa keel.

EISC-i eesistumine roteerub ja kestab ühe aasta. Eesistuja ülesanne on korraldada töötuba, mis käsitleb kosmose teemasid praktilisemast vaatepunktist, ja plenaaristung, kus võetakse vastu aasta olulisemaid küsimusi kajastav resolutsioon.

2017. aastal oli EISC-i eesistuja Eesti. Meie eesistumise eesmärk on tekitada arutelu, kuidas rakendada ettevõtlust kosmose valdkonnas, ja tegeleda õigusaktidega, mis seda temaatikat reguleerivad.

Riigikogu pressiteenistus

Head Uudised GoodNews