1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. KÕIK ARVUTAMA I Pane oma loogika- ja arvutamisoskus proovile tänasel e-rehkendusel
KÕIK ARVUTAMA I Pane oma loogika- ja arvutamisoskus proovile tänasel e-rehkendusel

KÕIK ARVUTAMA I Pane oma loogika- ja arvutamisoskus proovile tänasel e-rehkendusel

Kõik, kes soovivad oma loogika- ja arvutamisoskuse proovile panna, saavad täna alates kella 10st osaleda e-rehkendusel „Matemaatika läbi 12 klassi“, mille juhatab Vikerraadios sisse president Alar Karis.

E-rehkendus koosneb kaheteistkümnest ülesandest. Alustatakse 1. klassi ja lõpetatakse 12. klassi ülesannetega.

Osalejal on kaks võimalust:

  • Avalikustada oma vastused
  • Võrrelda nende õigsust vaid iseenda ootustega

Õiged vastused saadetakse peale võistluse lõppu ehk kell 14 osaleja meiliaadressile.

Tulemusi hinnatakse neljas kategoorias: põhikoolide ja gümnaasiumide õpilased ning õpetajad ja teadlased ning kõik ülejäänud. Kõigi õigesti vastanute puhul arvestatakse paremusjärjestust selle järgi, kes alates kella 10st lahendused kõige kiiremini teele saatis. Kõigi õigesti vastajate vahel loositakse välja SEB Panga peaauhind ehk 1234 eurot. Kõikide kategooriate võitjatele paneb auhinnad välja TalTech.

President Karis sõnas võistluse eel, et e-rehkenduse eesmärk on inspireerida inimesi nägema matemaatikat kui võimalust arendada loogilist mõtlemist ja avastada selles peituvat ilu ning tehnoloogilise arengu võimalusi.

Tallina Tehnikaülikooli rektor Tiit Land aga rääkis õpetliku loo sellest, kuidas ta oma maamaja otsaseina värvides täbarasse olukorda sattus – värv sai otsa! „Maja ülemise kolmnurkse osa pindala arvutades usaldasin oma silmamõõtu. Arvasin, et katusehari on täisnurkne ning mõõtsin pindala arvutamiseks enam-vähem ära kolmnurga kaateti pikkuse. Kui värv aga äkki otsa sai, mõistsin, et kolmnurk ei ole täisnurkne ning oleksin pidanud ära mõõtma nii aluse kui ka kõrguse,“ kõneles ta. „Enam ma sellist viga ei tee. Samas sai veelkordse kinnituse idee, et matemaatika võiks olla Eesti teine riigikeel.“

ERR-i juhatuse liige Tiina Kaalep märkis, et matemaatika tundmine on elus üks kõige hädavajalikumaid oskusi. “ERR teeb juba aastaid kevadeti emakeelepäeval e-etteütlust, kus saab end proovile panna igaüks. Sama saab teha nüüd matemaatikaülesandeid lahendades,“ selgitas Kaalep. SEB Panga jaoks aga on ülimalt oluline inimeste finantstarkuse edendamine, mis on otseselt seotud matemaatikateadmistega. SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik sõnas: „Arvutamist on vaja, et hallata oma rahaasju, investeerida teadlikult ja planeerida tulevikku kindlustunde ja vastutustundlikkusega.“

  • Eesti esimesel e-rehkendusel saab osaleda ERRi uudisteportaali ja Novaatori kodulehe kaudu.
  • Võistlust korraldab Tallinna Tehnikaülikool koos Eesti Rahvusringhäälingu ja SEB Pangaga.
Head Uudised GoodNews