1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. TUNNUSTUS I Aino Järvesoo auhinnaga pärjati Hando Runnel, Evi Lepik ja Merike Barborak
TUNNUSTUS I Aino Järvesoo auhinnaga pärjati Hando Runnel, Evi Lepik ja Merike Barborak

TUNNUSTUS I Aino Järvesoo auhinnaga pärjati Hando Runnel, Evi Lepik ja Merike Barborak

Reedel, 18. novembril anti Tartus kirjanike liidu majas välja tänavune professor Aino Järvesoo auhind. Pere Sihtkapital tunnustas eesti keele ja meele heaks tehtud elutöö eest Hando Runnelit, välismaal eestluse hoidjatena Evi Lepikut Rootsist ja Merike Barboraki Ameerika Ühendriikidest.

Meeleolukal sündmusel, mida juhtis Jarek Kasar, tänasid laureaate sõnavõttudega ja meenutasid Aino Järvesoo tegemisi sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, Eesti Naisliidu esinaine Monika Haukanõmm ja Pere Sihtkapitali nõukogu esimees Katrin Kiisk. Esildise Hando Runneli tutvustamiseks luges ette Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho, kes, jõudes luuletuseni “Maa tuleb täita lastega”, koguni lauluviisi üles võttis. Hando Runnel esitas oma luulet ja õpetas Jarek Kasarilegi, kuidas õiges rütmis püsida.

  • Eestluse vaimust kantud sündmust saab järele vaadata Postimehe või Delfi kaudu.

Professor Aino Järvesoo (1910-2003) juhtis visalt ühiskonna ja poliitikute tähelepanu rahvastikuteemadele, pidades neid Eesti ühiskonna ja kultuuri kestliku arengu eelduseks. Küllap mäletavad veel paljud, kuidas Järvesoo ettevõtmisel ja rahastusel lasti üle Eesti lennukitelt alla lendlehti “1000 krooni igale lapsele”. Aino Järvesoo lähtus oma tegevuses kahest suurest mõttest – suurendada laste sündimust ning väärtustada haridust. Nendest põhimõtetest lähtutakse rahvastikupoliitika kujundamisel tänagi.

2020. aastal algatatud Aino Järvesoo nimeline auhind on mõeldud rahvastiku arendajatele ja eestluse hoidjatele ning see anti sellel aastal välja kahes kategoorias:

  • Elutöö auhind – inimesele, kes on oma elutööga panustanud Eesti rahva kestmisse ja arengusse;
  • Eesti kultuuri ja keele hoidja välismaal – inimesele, kes on silmapaistavalt panustanud eestluse kestmisesse ja arengusse välismaal.

Enne tänavusi laureaate Hando Runnelit, Evi Lepikut ja Merike Barboraki on auhinna elutöö eest saanud Rein Taagepera ja Jaak Uibu, meediategevuse valdkonnas Ene-Margit Tiit ja Lea Danilson-Järg ning välismaal eestluse hoidmise eest Jüri Trei, Mai Raud-Pähn ja Olev Träss.

Ettepanekuid kandidaatide kohta sai esitada iga soovija. Auhinnafondi suurus on igal aastal 25 000 eurot. Auhinna statuut on kättesaadav Pere Sihtkapitali kodulehel.

Auhinnad anti välja Pere Sihtkapitali ja sotsiaalministeeriumi koostöös. Pere Sihtkapital on 2019. aastast tegutsev rahvastikupoliitika valdkonna mõttekoda, mille eesmärk on aidata kindlustada Eesti rahvastiku ja rahvusriigi kestlikkus. Eesmärk tugineb põhiseadusele, mille kohaselt peab riik tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade.

Head Uudised GoodNews