1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Algas õdede ja ämmaemandate aasta
Algas õdede ja ämmaemandate aasta

Algas õdede ja ämmaemandate aasta

Eesti Õdede Liit kuulutas 20. jaanuaril välja õdede ja ämmaemandate aasta Eestis. Maailma terviseorganisatsiooni poolt ellu kutsutud sündmusega juhitakse tähelepanu sellele, et praegu on Eestis täitmata umbes 500 õe töökohta. Eesti tervishoid vajaks aga tegelikult juurde umbes 4000 õde.

Eesti Õdede Liidu juht Anneli Kannus kiitis tänasel õdede ja ämmaemandate aasta väljakuulutamisel töötavaid õdesid südikuse ja missioonitunde eest, viidates ühtlasi suurele läbipõlemisohule, mis õdede kannul käib. “Kuna süsteemis on õdesid puudu, töötavad õed rohkem kui täiskohaga või teevad palju ületunde. Seega ohverdatakse oma tervis ja heaolu, et patsientide tervise eest hoolitseda,” ütles Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus õdede ja ämmaemandate aasta alguses.

Eestis töötab praegu umbes 8300 õde, kuid tervishoiusüsteemis on täitmata enam kui 500 töökohta. Vajadus õdede teenuste järele suureneb pidevalt ja õed on valmis võtma rohkem vastutust, aidates näiteks krooniliste haigete seisundit jälgida. Selleks, et kasvav vajadus täita, on seatud riiklikuks eesmärgiks suurendada õdede arvu nii, et tuhande elaniku kohta oleks üheksa õde. Sellest eesmärgist jääb praegu puudu umbes 4000 õde.

“Õdede puuduse leevendamiseks on vaja suurendada koolitusmahte, mida praegu piirab nii kõrgkoolide vähene rahastamine kui ka praktikajuhendajate tasustamata jätmine riigi poolt. Õe õppest umbes poole moodustab praktika erinevates tervishoiuasutustes, kuid praktiseerivate õdede jaoks tähendab õendusüliõpilaste juhendamine tasustamata lisatööd, mida tehakse sageli üksnes missioonitundest. Ilma õenduspraktika juhendamise tasu õe väljaõppe kuludesse lisamata, ei tule lahendust ühiskonna kasvavale vajadusele õdede järele,” selgitas Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Peaaegu kõik tervishoiuasutused on valmis kohe õdesid juurde palkama. Näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla oleks valmis täiendavalt tööle võtma 100 õde. Ida-Tallinna Keskhaiglas on puudu ligi 50 õde. Haigekassa hiljuti loodud teenus, millega luuakse hooldekodudesse õe koht, toob vajaduse ligi 200 õe järele.
Eesti Õdede Liit on kutseorganisatsioon ja ametiühing, kuhu kuulub ligi 4000 inimest. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õenduse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. Eesti Õdede Liit osaleb Rahvusvahelise Õdede Nõukogu ja Euroopa Õdede Nõukogu tegevuses.

Head Uudised GoodNews