1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Algasid kodust ja kodutusest rääkiva suvelavastuse proovid
Algasid kodust ja kodutusest rääkiva suvelavastuse proovid

Algasid kodust ja kodutusest rääkiva suvelavastuse proovid

Eesti Noorsooteatris on käivitunud suvelavastuse „Hommikuvalgus” proovid. Hoogne, puudutav ja fantaasiarikas koguperelavastus põimib ühtseks tervikuks sotsiaalselt olulised teemad ja mängulise huumori.

Eva ja Indrek Koffi spetsiaalselt Eesti Noorsooteatrile kirjutatud näidendi tegelased elavad ilma vanemateta omaloodud kogukonnas, mis on nende ainus võimalus mitte täiesti üksinda jääda. Igaühes kasvavad aga lootused ja unistused, mille täitumiseks tuleks astuda samm juba omaseks saanud ruumist välja. Ent kuidas selleni jõuda? Mis üldse teeb lihtsalt kohast kodu? On ju ka vanematega kodudes „kodutuid” lapsi, kes igatsevad läheduse järele.

„Lavaloo viis tegelast elavad kambas ilma igasuguse järelevalveta,” ütles lavastaja Mirko Rajas. „Kehtivad omad reeglid ja seadused. Mitte keegi ei kontrolli, kas tehakse õigesti või valesti, keegi ei keela, ei kamanda. On see vabadus ja rõõm?”

„Hommikuvalgus” on lugu noortelt vanematele ja vanematelt lastele, et õppida ühiselt väärtustama seda, mis meil on, tegelema sellega, mida ei ole, ja ehitama sinna, kus on puudu.

Lavastaja sõnul on trupp süüvinud proovides sügavale kodu mõiste ja kodutuse temaatikasse ning kutsub lavastust vaatama täiskasvanuid koos laste või noortega – üheskoos vaatamine annab võimaluse dialoogiks ning ühisosaks, mida argipäev alati ei võimalda.

„See lavastus on pühendatud päris suhete vajalikkusele. Päris rõõmule, päris mängule, päris armastusele, päris igatsusele ja päris naerule,” ütles Mirko Rajas. „Mängulises ja kaasahaaravas lavaloos antakse hääl lastele: nende rõõmudele, kurbustele, igatsustele ja saladustele, mis tihtipeale argielus tähelepanuta jäävad või suure müra sees kuuldavaks ei tule.”

Lavaloo autorite sõnul on niikaua, kui päriskodu pole, abi mängust, vanade laulude ajatust tarkusest ning tee- ja mängukaaslastest. „Tee koju võib olla pikk, aga sisetunne ütleb, et ühel ilusal päeval meie tegelased sinna jõuavad. Nad ei tohi vaid teel päris üksinda jääda,” rõhutasid Eva ja Indrek Koff.

Koguperelavastust „Hommikuvalgus” mängitakse Telliskivi kvartali M-hoones vaid kümnel korral 19. juunist 15. juulini. Piletid on müügis teatri kodulehel ja Piletitaskus.

Kõigile alates 10. eluaastast sobivas lavastuses mängivad Getter MeresmaaJoosep UusRisto VaidlaSteffi Pähn ja Maria Ehrenberg. Autorid Eva Koff ja Indrek Koff, lavastaja Mirko Rajas, kunstnik Illimar Vihmar, helilooja Markus Robam, valguskunstnik Ivar Piterskihh (Endla Teater), videokunstnik Elise Christin Jörberg.

  • Eesti Noorsooteater on noore vaataja teater, mis otsib oma lavastustes kõnetava sisu ja vormi rikastavat dialoogi. Väljendusvahendite seas on olulisel kohal visuaalteater. Teatri juurde kuuluvad Nukuteatrimuuseum ja rahvusvaheline visuaalteatrifestival Tallinn Treff.
Head Uudised GoodNews