1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Anna Hintsi film toidupäästjatest võitis Kuala Lumpuri festivalil
Anna Hintsi film toidupäästjatest võitis Kuala Lumpuri festivalil

Anna Hintsi film toidupäästjatest võitis Kuala Lumpuri festivalil

Anna Hintsi dokumentaalfilm “Homme saabub paradiis” võitis parima lühifilmi auhinna Kuala Lumpuri Eco filmifestivalil, mille fookuses on eelkõige keskkonnateemalised filmid.

“Auhinna üle olen ma muidugi tänulik, sest see aitab teemat veelgi enam teadvustada ja jõuda veelgi rohkemateni. Minu jaoks on parim auhind need muutused, mis on inimeste teadvuses tekkinud, probleemi teadvustamine ja lahenduste otsimine. Külluseparadiis, milles me elame, kannab silti “kõlblik kuni”, sest selline raiskav maailmakord pole jätkusuutlik. Visata kõlblikke toiduaineid ja valmistoitu prügikasti on katastroof nii sotsiaalses ja rahalises mõttes kui ka keskkonnale,” ütles Hints.

Film räägib loo emade kogukonnast, kes on otsustanud keskkonna ja oma laste tuleviku päästmiseks peredele toitu hankida kaubanduskeskuste prügikastidest. Filmi näol on tegemist kaasaegse ja rohelist eluviisi pooldava subkultuuri jäädvustamisega, mis toob vaatajani viise, kuidas kastist välja mõeldes ja sissejuurdunud tarbimisahelat murdes on võimalik teha suuremaid samme iseenda ja oma perekonna ökoloogilise jalajälje vähendamiseks.

““Homme saabub paradiis” sündis koostöös toidupäästjate kogukonnaga, kuhu ma ka ise kuulun. Usun, et kunstil on võime maailma muutusi luua. Mul on “Homme saabub paradiisi” peale mõeldes kõige suurem rõõm ja tänulikkus sellest, et film on tõesti toonud toiduraiskamise osas teadlikkust. Mulle on kirjutanud sõna otseses mõttes sajad inimesed, kes on kirjeldanud, kuidas nad arvasid, et Eestis toitu ei raisata, tänu filmile nende silmad aga avanesid ja nad on oma tarbimisharjumusi muutnud,” sõnas Hints.

Peale filmi eetrisseminekut ja teema tõstatamist on Anna Hintsi kutsutud koolidesse ja lasteaedadesse toiduraiskamisest rääkima, sündinud on mitmed uued toidupäästjate kogukonnad üle Eesti. Samade kogukondadega koostöös korraldati Arvamusfestivalil toiduraiskamise debatt. Asutati ka MTÜ Homme Saabub Paradiis, et veelgi tõhusamalt rohujuuretasandilt ühiskondlikke muutusi toidupäästmisega seoses teoks teha.

Filmi režissöör on Anna Hints, operaator Erik Põllumaa, helikunstnik Ekke Västrik ja monteerija Marion Koppel, produtsentideks Evelin Penttilä ja Johanna Maria Paulson. Filmi tootis Stellar Film.

Film on linastunud juba mitmete tunnustatud festivalide progammides: rahvusvahelisel haridusfilmide festivalil, Armastuse ja Anarhia festivalil Soomes, Make Doxil Põhja-Makedoonias, Jihlava rahvusvahelise dokumentaalfilmide festivali filmiturul Tšehhis.

Filmi saab vaadata Jupiteris. Film esilinastus sel aastal dokumentaalfilmide sarjas “Eesti lood”, mida rahastavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvusringhääling.

Head Uudised GoodNews
tags: