1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Atmosfääris ära põlenud Hämarik jättis kustumatu jälje Eesti kosmoseajalikku
Atmosfääris ära põlenud Hämarik jättis kustumatu jälje Eesti kosmoseajalikku

Atmosfääris ära põlenud Hämarik jättis kustumatu jälje Eesti kosmoseajalikku

Tallinna Tehnikaülikooli teine tudengisatelliit Hämarik lõpetas langeva tähena sähvatades oma teekonna. Pea neli aastat orbiidil lennanud Hämarik on Eesti kõige kauem järjest töötanud satelliit.

„Satelliit on nüüdseks oma taevase tee lõpetanud, viimased paar eeldatavat ülelendu ei ole signaali enam kätte saadud,“ kinnitab tehnikaülikooli vanemlektor ja Hämariku sidesüsteemi juhendaja Ivo Müürsepp. Vanemlektori sõnul oli Hämariku kõrgus viimastel andmetel langenud 250 kilomeetrini.

Hämarik on Tallinna Tehnikaülikooli teine satelliit, mis ereda leegiga teekonna lõpetas – selle aasta esimesel aprillil tabas sama saatus ka TalTechi esimest tudengisatelliiti Koitu. Selline lõpp ootab ees kõiki Maa-lähedasel orbiidil liikuvaid satelliite.

Foto: Freepik

TalTechi tudengite ja AS Dateli koostöös valminud satelliit jõudis orbiidile 3. septembri varahommikul 2020. aastal. „Esimest korda saadi Hämarikuga ühendust sama aasta 15. novembril ning sellest ajast on satelliidiga sidet peetud mitu korda päevas, seega sideseansse on kokku olnud tuhandeid kordi,“ märgib Müürsepp.

Esimest korda saadi Hämarikuga ühendust sama aasta 15. novembril ning sellest ajast on satelliidiga sidet peetud mitu korda päevas, seega sideseansse on kokku olnud tuhandeid kordi.

Satelliidiprojektis osalenud tudengid on nüüdseks asutanud mitu kosmosetehnoloogia iduettevõtet – PL Space OÜ, Cubehub OÜ, Falconers OÜ. „Haritud spetsialistid on kasuks ka riigile. Ülikool sai pakkuda kvaliteetset ja kaasavat haridust ning hindamatut kogemust tudengitele,“ selgitab Müürsepp. Kokku kirjutati Hämariku kohta mitu tosinat lõputööd, nii bakalaureuse- kui magistriõppes. Vanemlektor toob silmapaistva kasuna välja ka TalTechi Mektory maja katusel paikneva kosmoseseire maajaama, mille antennid igapäevaselt möödujate tähelepanu köidavad.

Haritud spetsialistid on kasuks ka riigile. Ülikool sai pakkuda kvaliteetset ja kaasavat haridust ning hindamatut kogemust tudengitele.

Praegu töötavad tehnikaülikooli tudengid usinalt koostöös Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutuse ja teiste Eesti ülikoolidega uues tudengisatelliidi projektis SUTS (Strateegiliste Uuenduste Testimise Satelliit). Projekti tehniline eesmärk on koostöös üliõpilaste ja eraettevõtetega arendada ja ehitada valmis pikosatelliit, mis katsetab orbiidil uusi tehnoloogiaid. SUTSu start on planeeritud 2027.-2028. aastasse. TalTechi kosmosekeskus tegeleb aktiivselt lisaks uutele satelliitidele ka maajaama kommetsialiseerimise ja kosmoseteemaliste õppeprogrammide toetamisega.

Head Uudised GoodNews