1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ATRAKTIIVSEIM PROJEKT JA SÄDEINIMENE! Jõgevamaa atraktiivseim projekt on Sadala hoolekandeühingu ettevõtmine “Euroopa ei hirmuta”
ATRAKTIIVSEIM PROJEKT JA SÄDEINIMENE! Jõgevamaa atraktiivseim projekt on Sadala hoolekandeühingu ettevõtmine “Euroopa ei hirmuta”

ATRAKTIIVSEIM PROJEKT JA SÄDEINIMENE! Jõgevamaa atraktiivseim projekt on Sadala hoolekandeühingu ettevõtmine “Euroopa ei hirmuta”

Luule Väin tunnustusega
Sadala Hoolekandeühingu eestvedaja Luule Väin
Foto: Vahur Kukk

Palamuse rahvamajas toimunud üle-eestilise ühisnädala tunnustamistseremoonial kuulutati Jõgevamaa aktraktiivseimaks kodanikuühenduste projektiks Sadala hoolekandeühingu ettevõtmine “Euroopa ei hirmuta”, mille raames rajati külakeskustesse hernehirmutiste teemapark.

Kodukandi inimestes positiivset elevust tekitanud hernehirmutiste teemapargis esindas iga kuju ühte kahekümne kaheksast Euroopa Liidu liikmesriigist, näiteks saam põhjapõdraga Soomet, Pipi Rootsit, flamenkotantsija Hispaaniat, itimees Eestit jne. Hernehirmutiste ülesseadmisel oli hea koostöö kohalike maaomanikega. Sadalasse paigaldati ka suunaviit, mis näitab vahemaid kõikide Euroopa Liidu riikide pealinnade vahel.

“Euroopa ei hirmuta” teostajateks olid seitseteist piirkonna noort, projektijuhiks Liisa Katt ja projekti mentoriks Valdi Reinas.

Belgia hernehirmutis

Sadala hoolekandeühingu juhatuse liikme, Eistre talu perenaise Luule Väina sõnul on vahva tõdeda, et hernehirmutiste teemapargist vaimustusid eriti lapsed. “Nad uudistasid hernehirmutisi koos emade, isade, vanaemade ja vanaisadega. Avardus Euroopa-teemaline silmaring: igat riiki sümboliseeriva hernehirmutise juures paikneval infotahvlil olid olulisemad faktid selle riigi kohta,” lausus ta. “Arvestades ilmasikuolude mõjusid, saatsime oma rolli väärikalt ära täitnud hernehirmutised väljateenitud vanaduspuhkusele. Tuleval aastal algatame ja viime läbi mõne uue atraktiivse projekti,” märkis Väin.

Jõgevamaa parimaks kodanikuühenduseks kuulutati Peipsi-äärses Pala vallas tegutsev Assikvere haridusselts. “Suurimaks kordaminekuks käesoleval aastal võib pidada Assikveret tutvustava raamatu valmissaamist ja trükivärskena lugejateni jõudmist,” ütles seltsi eestvedaja, kauaaegne kooliõpetaja Helgi Vaga. “Assikveres korraldatakse kümnendat aastat folklooripäeva, tegutseb külateater ja rahvatantsurühm. Külast on võrsunud Eesti üks armastatumaid poetesse Anna Haava, kellele on haridusseltsi majja rajatud mälestustuba”.

Jõgevamaa Kodukandiühenduse poolt antava tunnustuse Sädeinimene 2015 pälvis tänavu  Adavere mõisa seltsi projektijuht Evi Rohtla, kelle huviorbiidis paikkonna elu edendamisel on erinevad põlvkonnad. Tema juhendamisel tegutseva Adavere Vaba Aja Keskuse juures toimuvad eakate jututuba, naiste ja memmede rahvatantsuring; erinevaid vajalikke oskusi omandatakse töötubades. Põnevaid tegusid tegema on keskusesse oodatud ka noored.

Evi Rohtla Sädeinimene

Aktiivse vallakodanikuna kuulub Evi Rohtla Põltsamaa vallavolikogusse, kus ta on sotsiaalkomisjoni juht.

Ühisnädala tunnustamistseremoonial autasustasid kodanikuühiskonna edukamaid tegijaid Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev, Jõgevamaa Arendus- ja ja Ettevõtluskeskuse juhataja Marve Millend, Jõgevamaa Kodukandiühenduse esimees Liia Lust ja aseesimees Pille Tutt. Ürituse korraldas Jõgevamaa Arendus- ja ettevõtluskeskuse mittetulundusühingute konsultant Kersti Kurvits.

Jaan-Ivo Lukas 

Head Uudised GoodNews