1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Augustis püstitas parima eluajatoodangu rekordi lehm Killi
Augustis püstitas parima eluajatoodangu rekordi lehm Killi

Augustis püstitas parima eluajatoodangu rekordi lehm Killi

Eesti punase tõu rekordlehm Killi tootis eluaja jooksul 168 293 kg piima ja 11 669 kg piimarasva ja -valku. Kui Killi piimakogus ümber arvestada juustuks, siis oleks tema elueatoodangust saanud valmistada üle 21 tonni juustu ja piimarasvast saanud 58 345 pakki võid.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko ütles, et augustikuu oli eluajatoodangu rekordite arvestuses märgiline, kuna püstitati eesti punase tõu läbi aegade parim eluajatoodangu rekord. Saavutatud tulemus on kogu Eesti arvestuses teisel kohal. „Kuigi tänapäevase veiste tõuaretuse juures on teatav vastuolulisus, sest aina enam märgitakse piimalehmade kasutusea lühenemist ja vähest laktatsioonide arvu, on samas piimatoodang lehma kohta suurenemas, jõudes Eestiski keskmisena üle 11 tuhande kilogrammini aastas,“ rääkis ta.

Kuigi tänapäevase veiste tõuaretuse juures on teatav vastuolulisus, sest aina enam märgitakse piimalehmade kasutusea lühenemist ja vähest laktatsioonide arvu, on samas piimatoodang lehma kohta suurenemas, jõudes Eestiski keskmisena üle 11 tuhande kilogrammini aastas.

Tartu Agro AS Rahinge farmist pärit Eesti punast tõugu lehm Killi EE11450634, kes püsis karjas 12 laktatsiooni, sealhulgas poegis ta igal aastal ja tootis eluaja jooksul 168 293 kg piima. Lisaks on rekordina absoluutses tipus tema poolt toodetud piimarasva- ja valgutoodang – 11669 kg, mis on parim eesti punase tõu arvestuses ning riigis teine tulemus. Bulitko sõnul peetakse maailmas lisaks 100 tonni piimatootnud lehmade arvestuses väga suurepäraseks ka saavutust, kus eluea piimakuivaine toodang on üle 10 tuhande kilogrammi.

Foto: Freepik

Esikohal looma heaolu

Rekordlehm Killi elas Rahinge farmis 25. novembrist 2009 kuni käesoleva aasta 3. augustini. „Ka on ligi neljateistkümne aastane lehm tänapäevases suurtootmises üsna haruldane. Küllap pakkus Rahinge farmi suurepärane meeskond eeskätt farmi juhataja Mall Rodimiga rekordlehmale selleks ka suurepäraseid elutingimusi,“ tunnustas Bulitko farmijuhi pühendumust.

Ka on ligi neljateistkümne aastane lehm tänapäevases suurtootmises üsna haruldane.

Mall Rodim ütles pikaealist staarlehma meenutades, et loomade kasvatamisel tekivad ikka lemmikud, kelle heaolu kasvatajale eriti korda läheb. „Eks me hoidsime teda kui vati sees ja kandsime kätel,“ muigas Rodim vastuseks küsimusele, kuidas selline eluearekord sünnib. „Omajagu mängis rolli hea geneetiline valik. Samuti see, et Killi oli eesti punast tõugu, need ongi pikema elueaga,“ tunnistas Rodim. Lisades, et see kes holsteini lehmikult seitse laktatsiooni kätte saab, on juba kõva loomakasvataja.

Foto: Freepik

Rodim on seda meelt, et piimaveised peaks kauem karjas püsima, kui vaid 2-3 laktatsiooni. „Hoidke lehma! Lehm ei ole üksi tootmisvahend, lehmale tuleb otsa vaadata, kas ta on võimeline kauem elama ja anda siis talle võimalus pikemaks eluks,“ kinnitas ta. „Selleks, et loomadega häid tulemusi saada, peab olema tasakaalus kõik tegurid, nii sööt, kui see, et loom peab ennast hästi tundma. Oma osa mängib kaasaegne farmihoone, kus loomal on voli liikuda ja lamada, kui ta seda soovib, ka saab ta joogi ja söögi kätte, siis vaid tahab,“ toonitas staažikas farmijuht.

Hoidke lehma! Lehm ei ole üksi tootmisvahend, lehmale tuleb otsa vaadata, kas ta on võimeline kauem elama ja anda siis talle võimalus pikemaks eluks.

Rahingel on ühes farmihoones 400 lüpsilehma ja kogu kompleksis 1200 looma.

Fakte superlehm Killist:

  • Killi oli küll eesti punast tõugu lehm, kuid tema isaks oli Saksamaalt pärit punasekirju holsteini pull Cadisco-Red. Emaisa oli USA päritolu Ameerika pruuni (tuntakse ka šviitsi tõuna) Pronto. Oma värvikirja poolest oli Killi just sarnane šviitsi tõule. Lisaks oli Killi geenides esindatud veel äärširi, taani punase ja rootsi punasekirju tõugude komponente.
  • Killi kõrgeimaks laktatsiooni toodanguks jäi kolmandal lüpsil saavutatud 16 164 kg piima. Lisaks tootis ta veel neljal laktatsioonil üle 15 tonni piima. Vaid viimasest neljast laktatsioonist kolmel jäi lehma toodang alla 10 tonni. Ta tootis piima eluajal 3895 päeval ning 12 laktatsiooni keskmiseks toodanguks kujunes 13 029 kg piima. Kõikide elupäevade keskmine toodang oli 31,4 kg piima. Kõrgeimad päevalüpsid olid neljandal laktatsioonil, mil ta tootis mitmetel kontroll-lüpsidel järjestikku üle 60 kg päevas.
  • 12 poegimisega sündis kokku 6 pull- ja 6 lehmvasikat. Neli tema tütart on ka täna Rahinge farmis, neist noorim Killi lehmik, sai äsja aastaseks. Lisaks on veel rekordlehma 9 tütretütart ja 2 tütre-tütre tütart oma vanaema ja vanavanaema geene kandmas Tartu Agro Rahinge farmi karjas.
  • Eriti on meelde jäänud tõuaretusringkonnale Killi saavutused: üle Eestilise kaunima lehma, Vissi konkurssidel aastatel 2012-2016 saavutatu. Konkurssidel osales ta 2012-2014 ja 2016.aastal. Neid konkursse hindasid neli rahvusvahelist kohtunikku ja kõik nad nägid superlehmas suurt potentsiaali tema välimikku hinnates. Aastal 2012, kui konkursi hindaja oli Seppo Niiskanen Soomest, valiti ta esmapoeginute võitjaks. 2013. aasta konkurssi hindas Mats Eriksson Rootsist, ka sel konkursil saavutas ta noorte lehmade klassis esimese koha. Samal konkursil valiti ta ka eesti punase tõu üldtšempioniks. Kui 2014. aastal hindas konkurssi Saksamaa kohtunik Guido Simon, siis Killi võistles juba täiskasvanud lehmade kategoorias ja saavutas seal teise koha ning oli tunnistatud reserv tšempioniks. 2016. aasta konkursil tunnistati ta taas täiskasvanud lehmadest parimaks. „Seega oli ta haruldane lehm ka vissikonkursside ajaloos. Üksikud lehmad on osalenud nii mitmetel konkurssidel ja võitnud auhinnalisi kohti,“ rõhutas ETKÜ juht Bulitko.

Hea teada:

  • Absoluutne eluajatoodangu rekord kuulub samuti Tartu Agro AS Vorbuse farmi holsteini tõugu lehmale Jacqueline EE2211534, kes lüpsis elujooksul 175 264 kg piima.
  • Hetkel on Eesti piimakarjades 6 eesti punast tõugu lehma, kellel elu jooksul on juba toodetud üle 120 tonni piima. Tartu Agro AS on ka Eesti üks kõrgima eluajatoodanguga karjasid, mullu karjast välja läinud eesti punast tõugu lehmade toodang oli 47 148 kg piima.
Head Uudised GoodNews