1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Avatakse näitus Rootsi uuest puitarhitektuurist
Avatakse näitus Rootsi uuest puitarhitektuurist

Avatakse näitus Rootsi uuest puitarhitektuurist

Arhitektuurimuuseumis avatakse 17. aprillil näitus “Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur”.

Puit on olnud Rootsis ajalooliselt oluline ehitusmaterjal – väike punane maamaja on loomulik osa Rootsi rahvuspärandist. Kaasaegne puitarhitektuur koosneb nii eramutest kui ka suurtest ehitistest. Näitus esitab valiku viimaste aastate Rootsi puitarhitektuuri parimatest näidetest alates elamutest kuni avalike hooneteni, projekteerijaks tuntud arhitektuuribürood, nagu Wingårdhs, Tham & Videgård, White Arkitekter, General Architecture jt.

150 aastat oli Rootsis tuleohu tõttu kõrgete puithoonete ehitamine keelatud. Puidu tähtsus vähenes 20. sajandi jooksul ka seoses uute ehitusmaterjalide ja -meetodite tulekuga. Seadusandluse muutusega 1990. aastate alguses kasvas puitmajade püstitamine plahvatuslikult. Praegu ehitatakse Rootsis 10–15 protsenti uutest kortermajadest puidust ja see number on kasvamas.

Ökoloogilisest vaatepunktist on see muidugi mõistlik, kuna puit on nii taastuv kui ka taaskasutatav materjal. Puitehitiste projekteerimine on arhitektidele väljakutse, kuna puit kui materjal ei seostu enam vanamoodsuse ja piiratud võimalustega, vaid innovatsiooni ja säästlikkusega. Vernakulaarset arhitektuuri täiendavad tehnoloogilised uuendused ja ka mitmed kohalikud omavalitsused eelistavad avalikke hooneid püstitada just puidust. Näitus esitabki valitud projektide näol läbilõike viimaste aastate Rootsi puitarhitektuuri mitmekesisest maailmast.

Näitusega kaasneb 22. mail loenguõhtu Rootsi puitarhitektuurist.

Head Uudised GoodNews