1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Avati kolm taotlusvooru kultuuripärandi valdkonnas
Avati kolm taotlusvooru kultuuripärandi valdkonnas

Avati kolm taotlusvooru kultuuripärandi valdkonnas

1081417_84997746Kultuuriministeerium avas kultuuripärandi valdkonnas kolm taotlusvooru, millega ootab taotlusi muuseumide arendamiseks, muinsuskaitse arendustegevuste ja mõisakoolidega seotud tegevuste rahastamiseks.

Muuseumide arendamiseks on käesoleva aasta kultuurieelarves nähtud ette kokku 150 000 eurot ja esimese taotlusvooru tähtaeg on 25. veebruar. Aasta jooksul toimub kokku kolm taotlusvooru.

Muuseumide arendamistoetus on mõeldud muuseumivaldkonna populariseerimiseks, muuseumidevahelise koostöö suurendamiseks nii Eestis kui rahvusvaheliselt, samuti ühtsete kogumispõhimõtete rakendamiseks ning muuseumitöötajate ametialase arengu toetamiseks. Kogumisvaldkonnas oodatakse tänavu eelkõige projekte, mis kaardistavad ja analüüsivad foto-, arhiivi- ja trükiste kogusid. Samuti projekte, mis käsitlevad kunsti mittekunstimuuseumide kogudes ning graafilise disaini, moekunsti ja mööbli kogumist.

Muinsuskaitse arendustegevusteks on tänavuses eelarves ette nähtud kokku 38 587 eurot ja taotluste esitamise tähtaeg on 20. veebruar. Muinsuskaitse arendustegevuste toetamise eesmärk on muinsuskaitselise mõtteviisi edendamine, kultuurimälestiste ja materiaalse kultuuripärandi väärtustamine läbi arendustegevuste ja koostööprojektide. Toetus on mõeldud võimalikult suure kasusaajate arvuga või üle-eestilise mõjuga mittetulunduslikele ettevõtmistele, mis otsivad lahendusi valdkonna akuutsetele probleemidele, samuti koostööprojektidele, mis on suunatud muinsuskaitse valdkonna arendamisele või tutvustamisele. Osa taotlusvooru vahenditest on ette nähtud ka Euroopa muinsuskaitsepäevade tähistamiseks Eestis.

Mõisakoolide riikliku programmi eelarve on 148 000 eurot ja taotluste esitamise tähtaeg on 16. veebruar. Mõisakoolide riikliku toetuse eesmärk on mõisahoonetes tegutsevate koolide ja laste hoolekandeasutuste arendamine paikkondlikeks haridus- ja kultuurikeskusteks ning atraktiivseteks turismisihtkohtadeks, tagades samaaegselt mõisaansamblite ja neis sisalduva kultuuripärandi säilimise ja eksponeerimise. Toetust võivad taotleda mõisakoolide omanikud või haldajad ning taotlused võivad puudutada nii kultuuriväärtuslike hoonete korrastamist kui ka mõisakoolide kui kultuuri- ja turismikeskkonna arendamist. Erinevalt Norra ja Euroopa majanduspiirkonna toetusest ei ole riiklik programm mõeldud suuremahuliste restaureerimistööde läbiviimiseks.

Head Uudised GoodNews