1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Avati üle 8 miljoni maksnud Põhja-Tallinna kogukonnamaja
Avati üle 8 miljoni maksnud Põhja-Tallinna kogukonnamaja

Avati üle 8 miljoni maksnud Põhja-Tallinna kogukonnamaja

15. septembril avas uksed Põhja-Tallinna kogukonnamaja (Kari 13), kus asuvad tööle Põhja-Tallinna linnaosavalitsus ja Tallinna Kopli Huvikool.

„Tegemist on Tallinnas unikaalse majaga, kus on ühendatud mitmed kogukonnale vajalikud funktsioonid terve elukaare ulatuses. Seda hoonet on kaua oodanud nii linnaosa elanikud kui ka linnaosavalitsuse ja huvikooli töötajad, mida näitab seegi, et iga päev on meie õues tegutsemas sadakond last ja täiskasvanut,“ rääkis Põhja-Tallinna linnaosa vanem Manuela Pihlap. „Uues majas pareneb nii teenuste kvaliteet kui ka kättesaadavus, seda alates juba ligipääsetavusest hoonele, mis näiteks erivajadusega inimestele ja lapsevankritega emadele oli enne keeruline. Ka kõigi kogukonnamajas tegutsevate asutuste töö- ja õpikeskkond on liikunud varasemaga võrreldes täiesti uuele tasandile, seda nii ruumikuse, kujunduse kui ka sisustuse poolest.“

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul loob kogukonnale kindlasti lisandväärtust ka see, et Kopli huvikool on nüüd pääsenud tõsisest ruumikitsikusest. „Kui huvikoolil tuli seni ruumipuuduse tõttu jaotada oma tegevusi Lina tänaval asuva noortemaja ja mitme eri lasteaia vahel, siis nüüd on nende käsutuses varasemast neli korda enam põrandapinda ehk ligi pooled ruumid kogukonnahoones. See annab koolile võimaluse ellu viia oma unistusi ja pakkuda rikkalikku valikut huvitegevusi,“ ütles Belobrovtsev. „Huvikoolis saab õppida kujutavat kunsti, muusikat, tantsu, robootikat, meediat ja palju muud. Uus atraktiivne ja loovust arendav keskkond avardab ja mitmekesistab õppimisvõimalusi veelgi.“

Hoone rajati endise Tallinna Ranniku Gümnaasiumi lammutatud hoone territooriumile. Kogukonnamaja moodustub kolmest hooneosast: idatiivas asub Põhja-Tallinna valitsus (u 2720 m2), läänetiivas Kopli huvikool (u 2230 m2) ja keskosas kohvik-söökla (u 110 m²). Linnaosavalitsuse ja huvikooli ruumid paiknevad 1.-3. korrusel, neljas korrus on mittetulundusühingute kasutuses.

Kogu krunt (ligi 20 160 m²) on heakorrastatud, sinna on rajatud välilava, jalgrataste hoidla, laste mänguväljak, korvpalliplats ja rulapark. Inimestele on tagatud mugav ligipääs hoonele nii ühistranspordi kui ka teiste liikumisvahenditega.

Põhja-Tallinna linnaosavalitsus paiknes varem linnaosa piiril Kalamajas, kuid enamik pöördumisi tuli hoopis Pelgurannast ja Koplist ehk linnaosa teisest otsast. Kunagi ohvitseride kasiinoks ehitatud hoone ei vastanud ka kuidagi kogukonnamaja standarditele. Sotsiaalhoolekande osakond, sealhulgas lastekaitsetalitus asusid aga teenuste pakkumiseks ebasobivates ruumides. Linnaosavalitsuse paiknemine eri asutustes ei soosinud kvaliteetset teenuste pakkumist ning aasta-aastalt suurenesid hoonete remondivajadus ja ülalpidamiskulud.

Nüüd saavad põhjatallinlased kõik teenused kätte samast kohast: ühe katuse all asuvad nii sotsiaalteenuste-, sotsiaaltoetuste- ja lastekaitsetalitused kui ka Põhja-Tallinna valitsuse linnamajanduse osakond ja rahvastikuregister. Peale selle avatakse kogukonnamajas veel munitsipaalpolitsei tugipunkt. Uue maja ruumijaotus koostati nii, et inimeste teenindamine oleks võimalikult kasutajasõbralik. Ka igakuised kommunaalkulud vähenevad märgatavalt, sest uue maja energiatõhususe klass on A.

Hoone projekteeris Esplan arhitekt Karina Mamontova eestvedamisel. Maastikuarhitektuuri kujundas Artes Terrae (maastikuarhitektid Karl Hansson ja Sulev Nurme). Ehitustöid teostab Ramm Ehitus, omanikujärelevalvet tegi Keskkonnaprojekt. Hoone sisustas Standard, tehnika tarnis Progear. Hoone kogumaksumus (sh sisustus ja tehnika) on 8,4 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews