1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Baltikumi parima baarmeni tiitli võitis esimest korda naisbaarmen
Baltikumi parima baarmeni tiitli võitis esimest korda naisbaarmen

Baltikumi parima baarmeni tiitli võitis esimest korda naisbaarmen

14.–15. mail Tallinnas toimunud baarmenide olümpiaks peetava Diageo World Classi Baltikumi finaalvõistlusel pälvis parima baarmeni tiitli Leedu baarmen Greta Skamarociute, kes sõidab septembris tervet Baltikumi esindama ülemaailmsele lõppvõistlusele Shanghais. TOP5 parima baarmeni hulka jõudis 3 eestlast.

„World Class on kõige olulisem baarmenite võistlus, mille konkurents kasvab igal aastal. Paremaks muutuvad nii kokteilid kui ka baarmenite esinemis- ja jutustamisoskus,“ rääkis World Class Baltikumi kohtunik Jenna Ba. Ta märkis, et baarmenid ei ole tulnud võistlusele vaid selleks, et ise särada ja näidata, et nemad on parimad, vaid neile päriselt läheb korda see, kuidas nad publikut oma maagiaga võluvad ja panevad end tundma. „Kokteilikultuur kasvab plahvatuslikult üle kogu maailma, aga eriti Baltikumis,“ ütles kohtunik.

World Class on kõige olulisem baarmenite võistlus, mille konkurents kasvab igal aastal. Paremaks muutuvad nii kokteilid kui ka baarmenite esinemis- ja jutustamisoskus.

World Class Baltikumi finaalis tuli võistlejatel valmistada ja esitleda kohtunikele kokteil neljas vahevõistluses, mille punktiskooride koondtulemusena võitis Baltikumi 2024. aasta parima baarmeni tiitli Greta Skamarociute Leedust. Võitja sõidab kogu regiooni esindama septembris toimuvale Diageo World Class Global lõppvõistlusele Shanghais, Hiinas.

  • Don Julio võistluse võitis Vladislav Maksimenko (Sigmund Freud Bar, Eesti)
  • Johnnie Walker võistluse võitis Daniil Didenko (Babylon Bar, Eesti)
  • Tanqueray võistluse võitis Greta Skamarociute (Nomads Cocktail Bar, Leedu)
  • Singleton Silent Disco võistluse võitis Greta Skamarociute (Nomads Cocktail Bar, Leedu)

Kohtunik Jenna Ba sõnul oli võistlus tasavägine, kuid Greta Skamarociute puudutas kohtunike oma võimega luua uusi maailmu ja neid niisama lihtsalt lõhkuda. „Näiteks oma viimases, Singletoni väljakutses jutustas ta loo Aadamast, Eevast ja õunast ning näitas, kuidas seda tänapäeva maailmas tõlgendada,“ rääkis Jenna Ba.

Greta Skamarociute puudutas kohtunike oma võimega luua uusi maailmu ja neid niisama lihtsalt lõhkuda.

Baltikumi parimaks baarmeniks tõusnud Greta Skamarociute sõnas, et võistlus pakkus nii talle kui teistele võistlejatele korralikke väljakutseid. “Nii nagu kõigil osalejatel, oli ka minul täiskohaga töö, isiklik elu ning kõige selle juures kuu ettevalmistusaega. Ja nagu me kõik, ma pingutasin tohutult ja olen tõeliselt õnnelik, et see mul õnnestus,” rääkis võitja. Küsimusele, kuidas ta hakkab valmistuma sügiseseks suurvõistluseks vastas Greta Skamarociute: “Teen seda, mida ma alati teen ja armastan. Ma olen baarmen.”

Teen seda, mida ma alati teen ja armastan. Ma olen baarmen.

Möödunud, 2023. aasta hooajal võitis parima Baltikumi tiitli Eesti baarmen Erik Tammeleht, kes tõi tookord Sao Paulos toimunud finaali osavõitluses võidu ühes viiest kategooriast.

Baltikumi juhtivaima jookide maaletooja Prike eestveetava Eesti World Classi tänavune võistlushooaeg algas jaanuaris. Tallinnas toimuvale Baltikumi finaalvõistlusele pääsemiseks pidid osalejad läbima mitmeid vahevõistlusi ning koguma hooaja jooksul puntke. Punktiskoori alusel valiti välja parimad viis, kes astusid finaalis võistlustulle parimatega Lätist ja Leedust.

World Class Baltics võistluse žürii koosnes parimatest kokteilimaailma asjatundjatest.

Kuueliikmelisse rahvusvahelisse žüriisse kuulusid ja baarmenite esitlust hindasid:

  • World Class Rumeenia 2019 Andrei Lung
  • World Class Global 2023 TOP 5 baarmen Jan Šebek Tšehhist
  • World Class Global 2022 TOP 3 baarmen Vítězslav Cirok Leedust
  • World Class Global Ambassador Spike Marchant
  • World Class Global 2009 võitja Aristotelis Papadopoulos Kreekast
  • Tanqueray Global Ambassador Jenna Ba Hollandist

Briti joogikontsern Diageo algatas 2009. aastal ülemaailmse baarmenite võistluse World Class, mis on nüüdseks arenenud kõige olulisemaks sündmuseks kokteilimaailmas.

Eesti osales World Class võistlusel esimest korda 2016. aastal. Järgmisel aastal lisandusid Läti ja Leedu baarmenid ning sellest ajast alates on Baltimaid finaalis esindanud kolme riigi ühine võistleja. World Classi hooaega Eestis veab Prike, mis on üks suurimaid jookide maaletoojaid Baltikumis. Eesti World Classi 2024. aasta võistlushooajal osales kokku 24 baarmeni.

Head Uudised GoodNews