1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Tänavakunst
  4. BRESTI BANKSY I Eestis avatakse Valgevene tänavakunstniku näitus
BRESTI BANKSY I Eestis avatakse Valgevene tänavakunstniku näitus

BRESTI BANKSY I Eestis avatakse Valgevene tänavakunstniku näitus

4. veebruaril kell 18 avatakse Tallinnas Telliskivi Loomelinnaku õuealal Valgevene tänavakunsti pop-up-näitus “Valgevene protest seinal”. Tegemist on teise näitusega Valgevene protestile pühendatud näitusteseeriast, mis sel korral keskendub linnaruumi loodud kunstile.

“Valgevene protest seinal” tutvustab Valgevene tänavakunstnikku @street_wind_, kelle looming kannab ka teravat poliitilist sõnumit.

2020. aastat peetakse Valgevenes rahva ärkamise aastaks. Kultuurivaldkond on mänginud väga olulist rolli 2020. aasta sündmustes. Juulikuus, juba enne kurikuulsaid presidendivalimisi, oli välja kuulutatud kultuuriprotest, et ühendada kõiki loominguliste elukutsete esindajaid ja teha kunsti elust enesest, ausalt ja vabalt. Peale võltsitud augustivalimisi puhkes protest tänavatel flashmob’ide, grafitite, hoovikoosolekute kaudu – just kõike seda oli Valgevene ühiskonnaelus puudu Lukašenka režiimi ajal.

@street_wind_, kelle kodulinnaks on Brest, tegi eelnevalt grafitit eeskätt rahvusmotiividel ja loodusnähtusteteemal, aga ka ühiskonna probleemidest. 2020. aasta sündmused mõjutasid ka tema loomingut.

@street_wind_ kasutab grafiti jaoks mahajäetud majade seinu. Ta kannab seinale nii värvi kui ka paberit – sellisel moel saab seinamaaling tehtud kiiremini ja kunstnik ise jääb märkamatuks. Sest poliitilise sõnumiga maalingu eest ei pääse vaid trahviga.

Näitus on üleval Telliskivi Loomelinnaku välialal (IDA raadio vastas) ning jääb avatuks 20. märtsini.

Head Uudised GoodNews