1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. PILETITULU VALGEVENELE I Lavakunstikooli magistrikursus esitab lavakava “Kummardus Valgevenele”
PILETITULU VALGEVENELE I Lavakunstikooli magistrikursus esitab lavakava “Kummardus Valgevenele”

PILETITULU VALGEVENELE I Lavakunstikooli magistrikursus esitab lavakava “Kummardus Valgevenele”

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli magistrikursus esitab veebruaris ja märtsis lavakava “Kummardus Valgevenele”.

EMTA lavakunstikooli magistrantide teise aasta loomingulise projekti materjalivaliku määras ajahetk – Valgevene ärkamine. “Meie magistrandid on koos Anu Lambiga lugenud, vaadanud ja kuulanud hulgaliselt kõikvõimalikke Valgevene ajaloost, kultuurist ja praegusest olukorrast kõnelevaid materjale: artiklid, filmid, raamatud, luuletused jm. Lavakava põhineb kõigil neil allikatel, kuid loob neist oma terviku. Kõik kasutatavad materjalid koos autoritega on ka kavalehel välja toodud,” teatas lavakunstikool GoodNewsile.

Valgevene kirjaniku ja nobelisti Svetlana Aleksijevitši raamatus „Tšernobõli palve” iseloomustab üks intervjueeritav valgevenelasi: „Oleme fatalistid. Me ei võta midagi ette, sest usume, et kõik läheb nii, nagu läheb. Usume saatust. Ajalugu on meil juba säärane… Iga põlvkond on pidanud sõja üle elama… Ikka ja jälle veri… Miks peaksimegi teistsugused olema? Meie oleme fatalistid…”

Nüüd aga ei ole valgevenelased, kes nimetavad end soorahvaks, tõmbunud tagasi soodesse ja rabadesse nagu varem kogu oma ajaloo vältel kriiside korral, vaid otsustanud midagi ette võtta. Näitlejad leidsid, et saavad valgevenelasi toetada ennast harides, süvenedes Valgevene ajalukku ja kultuuri. Kutsuvad vaatajaidki osa saama.

Laval on EMTA lavakunstikooli magistrandid Grete Jürgenson, Laura Kalle, Kaija M. Kalvet, Anett Pullerits, Christopher Rajaveer ja Kerli Rannala. Juhendaja: Anu Lamp.

Etendused toimuvad Tallinnas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia black box’is (sissepääs Sakala tänavalt) 10. veebruaril kell 18 ja 20.30 ning Tartus Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis 7. märtsil kell 18.

Koha broneerimiseks tuleb kirjutada kindlasti aadressil post@lavakas.ee, millisele etendusele soovitakse tulla. Kohtade arv on piiratud.

Pileti saab lunastada kohapeal sularaha eest (10 eurot või sobiv suurem summa). Lavakava piletitulu annetatakse solidaarsusfondi BySol kaudu Valgevenes represseeritute toetuseks.

Mullu mängisid lavakunstikooli lavakõne magistrandid lavakava “Motiivi sünd ja ränd eesti luules”.

Head Uudised GoodNews